728 x 90

Този уикенд ще се проведе 8-часово картинг състезание край Кюстендил

На 25 април писта Пауталия край Кюстендил ще бъде домакин на първия старт от Европейския шампионат по картинг за издръжливост. Откриващото изпитание се нарича „ЕКО 8-часа на България“, а в него ще се включат 26 отбора с над 100 пилота от различни страни. Специален гост на първия старт ще бъде най-добрият български мотоциклетен състезател на

На 25 април писта Пауталия край Кюстендил ще бъде домакин на първия старт от Европейския шампионат по картинг за издръжливост. Откриващото изпитание се нарича „ЕКО 8-часа на България“, а в него ще се включат 26 отбора с над 100 пилота от различни страни. Специален гост на първия старт ще бъде най-добрият български мотоциклетен състезател на писта Мартин Чой.

Календарът на надпреварата включва четири старта:

  • 25 април – „ЕКО 8-часа на България“ – картинг писта „Пауталия“, гр. Кюстендил
  • 12 – 13 юни – „ЕКО 24-часа на България“ – картинг писта „Хасково“, гр. Хасково
  • 29 август – „ЕКО 8 часа на България“ – 2-ри старт,  картинг писта „Пауталия“, гр. Кюстендил   
  • 2 – 3 октомври – „ЕКО 24-часа на България“ – 2-ри старт, картинг писта „Хасково“, гр. Хасково

„ЕКО 24-часа на България“ в Хасково, на 12 и 13 юни, ще бъде и най-голямото събитие за моторните спортове през 2021 година, казват организаторите. В него ще се включат над 40 отбора, с близо 250 участници от 15 държави, а Българска национална телевизия предвижда да отдели над 3 часа ефирно време за директното му отразяване.

Този старт ще продължи успешната традиция на първото по рода си 24 часово отборно картинг предизвикателство, проведено през 2020 година в Хасково, в което се включиха 34 отбора, с над 200 пилоти от 15 държави, постигайки за едно денонощие общо 52 000 обиколки при точно 1 440 минути постоянно каране.

Прочети още:
Subaru с амбиции за триумф в 24 часа на Нюрбургринг

И през тази година се очаква в надпреварата на 12 и 13 юни, да премерят сили не само професионалисти от целия свят, но и известни личности от спортните и артистични среди. За участие в All Stars отбора на картинг пистата в Хасково, по предварителна информация, ще се включат актьорът Наум Шопов, легендарният ни гимнастик Йордан Йовчев, музикалната звезда Рафи, ултрамаратонецът Красимир Георгиев и други известни личности.

Както и през миналата година организаторите на „ЕКО 24-часа на България“  в Хасково ще се ангажират с благотворителна кауза, като съберат и дарят средства за дете в нужда. През 2020 година организаторите, състезателите и гостите на събитието се включиха в благотворителната кампания за набиране на средства, необходими за спешното лечение на едногодишната Йоана от град Хасково. Те предоставиха част от таксите, събрани за участие в състезанието, както и лични средства.

„Очаквам четирите старта да бъдат съпроводени от много адреналин, силни емоции и истинско забавление за участниците и гостите на пистите в Хасково и Кюстендил“, сподели Николай Върбицалиев, организатор на състезанието, шампион на България по картинг и бивш пилот във Formula BMW.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт