728 x 90

Москва пусна 500-ния си електрически автобус

Тази година в Москва ще бъдат пуснати в експлоатация още 300 електрически автобуса, от които повече от 200 вече са доставени.

Москва пусна своя петстотен електробус. Той е от серията КАМАЗ 6282 и използва литиево-титанатни батерии за пробег от около 70 км с едно зареждане. Може и да звучи твърде малко, но всъщност не е така.

Електрическата машина се зарежда за между 6 и 12 минути с ултрабързи зарядни станции, използващи полупантограф. В допълнение, вграденото зарядно устройство позволява зареждане на задвижването от 380-волтов трифазен променлив ток, съобщава GreenCarCongress.

Зареждането на електрическия автобус е възможно при температурен диапазон от +45 до -40 градуса по Целзий. По този начин електрическият автобус може да превозва пътници целогодишно. Максималната скорост е 75 км/ч.

Първите електрически автобуси излязоха по улиците на града през есента на 2018 г. Според договорите през 2018-2019 г. условия, местните производители ГАЗ и КАМАЗ доставиха 300 електрически автобуса. Тази година ще бъдат пуснати в експлоатация още 300 електрически автобуса, от които повече от 200 вече са доставени.

Прочети още:
Range Rover на ток за над 500 хил. лв.

По този начин електрическият парк на Москва е най-големият в Европа. За сравнение – през октомври имаше 300 електрически автобуса в Лондон, 259 в Париж, 200 в Берлин и 164 в Амстердам, според Mosgortrans, основният автобусен оператор в столицата на Москва.

„Преди две години, помните ли, пуснахме първия електрически автобус. Всички мислеха, че е фантастично, че той няма да отиде никъде, няма да работи. Ето го, реалността: 500 електрически автобуса е най-големият парк сред европейските градове “, коментира кметът на Москва Сергей Собянин.

През октомври Mosgortrans обяви, че има 38 експлоатационни линии с електрически автобуси в Москва, в сравнение с 36 само няколко седмици по-рано.

Министерството на транспорта на Москва казва, че градът ще стартира базираното в Москва производство на електрически автобуси през следващата година, с планиран капацитет от около 400 електрически автобуса годишно.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт