728 x 90

Пет милиона дизелови автомобили застрашени от изтегляне в Германия

Организацията Deutsche Umwelthilfe (Германска екологична помощ, DUH) изисква изтегляне за корекции на 5 милиона дизелови автомобила. Преди това Съдът на Европейския съюз е допуснал иска. Както съобщава онлайн порталът на списание „Spiegel“, Германската екологична помощ (DUH) е спечелила срещу германските власти процедура пред Европейския съд по въпроса за скандала с дизеловите емисии. Съдът дава на

Организацията Deutsche Umwelthilfe (Германска екологична помощ, DUH) изисква изтегляне за корекции на 5 милиона дизелови автомобила. Преди това Съдът на Европейския съюз е допуснал иска.

Както съобщава онлайн порталът на списание „Spiegel“, Германската екологична помощ (DUH) е спечелила срещу германските власти процедура пред Европейския съд по въпроса за скандала с дизеловите емисии. Съдът дава на асоциацията за защита на климата правото да обжалва типови одобрения на дизелови превозни средства от Федералната служба за автомобилен транспорт (KBA), ако те използват т. нар. термични прозорци, за да изключват пречистването на отработилите газове при ниски температури. В същото решение Съдът на ЕС потвърди незаконността на тази процедура. Според него изключение от приложимите разпоредби за емисиите е допустимо само ако е неизбежно поради липса на технически алтернативи за защита на двигателя.

Управляващият директор на DUH Юрген Реш сега се е насочил към около пет милиона дизелови автомобила. Той призова федералния министър на транспорта Фолкер Висинг (FDP) да нареди съответно изтегляне, в хода на което производителите да бъдат задължени да монтират допълнително хардуерно решение или да спрат автомобилите от движение и съответно да компенсират собствениците. Делото пред Европейския съд беше конкретно за двигателя на Volkswagen EA189, чието пречистване на отработили газове се изключва, когато външната температура падне под минус седем градуса. Според оценка на Германската екологична помощ много други модели на други производители, като Mercedes, Opel, BMW, Fiat, Peugeot или Volvo, също са засегнати, съобщава Spiegel. Това са предимно по-стари автомобили със стандарта за емисии Euro 5, но някои имат и одобрения по Euro 6. Екологичната организация в момента предприема действия срещу общо 119 типови одобрения от KBA.

 С оглед на актуалната ситуация на пазара на нови и употребявани автомобили последствията могат да бъдат опустошителни. Защото, ако се наложи автомобили да бъдат спрени масово от движение, много хора първоначално ще останат без кола с оглед на текущите срокове за доставка. В случай на изплащане на компенсации вероятно ще последват разгорещени преговори. В крайна сметка никакво определяне на остатъчната стойност няма да бъде на нивото на сегашните рекордни цени на употребявани автомобили. Дори ако DUH желае предоставеното право на иск да се разбира като полза за собствениците на автомобили, това може да постави много автомобилисти пред невъзможност да запазят мобилността си.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт