728 x 90

Lada се впуска в рали Дакар 2022 с Niva от 1984 г.

Популярното рали Париж-Дакар или сега само рали Дакар се счита за едно от най-изтощителните и предизвикателни събития в света на моторните спортове. За първи път проведено през 1979 г. между Париж във Франция до Дакар в Сенегал на далечния западен бряг на Африка, ралито включва категории за автомобили, камиони и мотоциклети. След множество промени на

Популярното рали Париж-Дакар или сега само рали Дакар се счита за едно от най-изтощителните и предизвикателни събития в света на моторните спортове. За първи път проведено през 1979 г. между Париж във Франция до Дакар в Сенегал на далечния западен бряг на Африка, ралито включва категории за автомобили, камиони и мотоциклети.

След множество промени на маршрута през годините, за събитието през 2021 г. беше добавена нова категория Класик, която позволява на превозните средства да се състезават, при условие че са подобни на модел, който се е състезавал в Дакар между 1979 и 1999 г. Включени бяха Peugeot 504 Pickup, Mitsubishi Pajero с две врати, Porsche 911 (953) и други.

Планирано да стартира между 2 и 14 януари догодина, Dakar Classic 2022 ще добави още един известен шампион към своя списък за участие, Lada Niva. Вечна машина, която остава в производство до голяма степен непроменена от пускането си на пазара през 1977 г. Частен отбор от Швейцария ще се състезава в Dakar Classic през 2022 г. на борда на руската джипка във версията й от 1984 г. (ВАЗ 2121). Въпреки че екипажът на Niva Red Legend е подготвил колата самостоятелно и ще заплати входната такса за ралито от 10 000 щатски долара, екипът вече има официална подкрепа от централния офис на марката в Русия.

Маркетинг директорът на руската марка Фабиен Гулми отбелязва: „Ние научихме случайно за този проект, тъй като той нашумя в руските медии. Но решихме да се поинтересуваме, защото зад него стои много хубава човешка история. Ще следим тяхното приключение и ще помогнем като го споделим с всички фенове на Niva в различни медии, включително социални. Ние подкрепяме проекта, защото екипът споделя нашите ценности за надпревара, приключения и приятелството.“

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт