728 x 90

Ferrari 499P дебютира с полпозишън

  Антонио Фуоко записа най-бързата обиколка в квалификацията на „Сибринг“ Ferrari направи блестящо завръщане в състезанията по издръжливост. Антонио Фуоко прескочи и двата автомобила на Toyota и спечели квалификацията за „1000-та мили на Сибринг“ половин век след последното участие на италианците във водещата категория в ендурънса. Това е официален дебют на прототипа 499P, който за изминалата

  Антонио Фуоко записа най-бързата обиколка в квалификацията на „Сибринг“

  Ferrari направи блестящо завръщане в състезанията по издръжливост. Антонио Фуоко прескочи и двата автомобила на Toyota и спечели квалификацията за „1000-та мили на Сибринг“ половин век след последното участие на италианците във водещата категория в ендурънса.

  Това е официален дебют на прототипа 499P, който за изминалата година мина приблизително 25 000 тестови километра. Състезанието на американската писта „Сибринг“, което отваря сезона в Световния шампионат по издръжливост, маркира началото на новата златна ера в ендурънса и ще противопостави Скудерията на заводските отбори на Toyota, Peugeot, Porsche и Cadillac, както и частниците Scuderia Cameron Glickenhaus и Vanwall.

  Името на 499P идва от старата традиция на италианците да изписват кубатурата на един цилиндър, като към числото е добавено и P от прототип. Двигателят е шестцилиндров V6 с ъгъл между цилиндрите от 120 градуса и туин турбо пълненe.

  Трилитровият мотор е куплиран със седемстепенна трансмисия на Xtrac и 900-волтова хибридна система. Максималната комбинирана мощност на задвижването е ограничена от правилника на 520 кВт, като тя варира в зависимост от BoP таблицата за съответното състезание. 

  Фуоко си партнира във Ferrari 50, чиито номер отбелязва завръщането на Черните кончета в ендурънса половин век след последното състезание на Ferrari 312PB, заедно с Мигел Молина и Никлас Нилсен. Другият автомобил с Алесандро Пиер Гуиди, Антонио Джовинаци и Джеймс Каладо, който катастрофира преди седмица по време на Поролога, остана на четвърта позиция зад двата прототипа на Toyota.

  Солидният резултат на 499P определено бе изненада, но приятна. На обратният полюс бе представянето на Peugeot. Миналата година французите участваха в три надпревари с новия 9×8 и натрупаха известен опит в състезателни условия, но въпреки това завършиха на осма и девета позиция с над две секунди изоставане.

  „1000-та мили на Сибринг“ стартира в петък от 18:00 българско време и ще бъде излъчвано в ефира на Eurosport.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *