Елмобили и хибриди

GM иска да прави електромобили, не зарядни станции

14.08.2019

GM иска да прави електромобили, не зарядни станции

Много от феновете на електромобилите са на мнение, че автомобилните компании трябва да произвеждат не само коли са батерии, но и инфраструктурата за зареждането им. Всъщност, точно бавното разрастване на обхвата на зарядните станции е една от причините купувачите да са все още скептично настроени към електромобилите.

Tesla стриктно изпълнява модела за създаване на електромобили и зарядни станции за тях, а сериозна част от другите компании, които навлизат на този пазар засега предпочитат да търсят партньори за изграждането на такава инфраструктура – помежду си и сред компании, които са извън автомобилния сектор.

Американският гигант General Motors обаче поддържа тезата, че автомобилните производители нямат работа при създаването и експлоатацията на зарядните станции.

„Ние нямаме желание да инвестираме капитала си, за да строим станции за бързо зареждане – обясни вицепрезидентът на General Motors Майк Абелсън. – Ние искаме да даваме тези пари за производството на повече електромобили.

„Зарядните станции трябва да са хиляди и хиляди на територията на Щатите. Това е сериозно строително предизвикателство.”

GM вече обяви старта на съвместен проект с голяма компания от строителния бизнес – Bechtel Corporation, като идеята е да се създаде мрежа от зарядни станции, която обаче трябва да бъде финансирана от други инвеститори.

Времето тепърва ще покаже дали GM ще намери инвеститори за този проект, но растящият интерес към електромобилите има потенциал да превърне тези мрежи в огромен бизнес.

В момента GM предлага само един електромобил – Bolt EV, но той не се продава особено добре в Щатите, като плановете на компанията са за още много електрически модели.

Новината в пълната версия на уеб сайта