Формула 1

Mercedes няма да спасява Гран при на Германия

14.08.2019

Mercedes няма да спасява Гран при на Германия

Шефът на Mercedes във Формула 1 Тото Волф заяви, че автомобилната компания няма да се опитва да спасява Гран при на Германия за сезон 2020. Състезанието на „Хокенхайм” тази година се оказа истински трилър, но договорът на пистата изтича в края на тази година, а за 2019 стартът беше спасен от Mercedes, като компанията плати над 2 милиона евро, за да стане основен спонсор на състезанието и да отбележи своя 125-годишен юбилей в моторните спортове.

Битката за места в календара на Формула 1 за догодина е ожесточена, като новите стартове са във Виетнам и Холандия, а от сегашните надпревари ще отпадне само Германия. Състезанията пък се увеличават с още едно и стават 22.

При подписването на последния договор на „Хокенхайм” се оказа, че той е само за един старт – през 2019, но има опция за удължаването му за 2020. Тази опция обаче не е била упражнена, тъй като собственикът на търговските права на Формула 1 Liberty Media смята, че германците плащат твърде ниска такса.

„Миналата година сделката се получи спонтанно – обясни Волф. – В неделя сутрин имахме среща с Чейс и Шон и те ни попитаха дали можем да помогнем. За половин час се разбрахме какво трябва да направим, за да я има Гран при на Германия. Но не сме в позиция да продължим с тези действия.

„Освен това, вярвам, че ние не трябва да се месим в бизнеса на Liberty и Формула 1 – от тях зависи кои писти влизат в календара и кои – не.”

Волф призна, че Гран при на Германия е важен старт за Mercedes, но въпреки това компанията няма да се ангажира отново с помощ за състезанието.

Новината в пълната версия на уеб сайта