Кино, театър, сцена

6 салона в София с богата програма в Деня на българското кино

11.01.2018

6 салона в София с богата програма в Деня на българското кино

За Деня на българското кино - 13 януари, Националният филмов център и Столична община в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България организират прожекции на български филми в шест софийски киносалона. Денят на българското кино е част от културните събития на Българското председателство на ЕС.

Филмовата програма (PDF) е със свободен вход с изключение на билетите за най-новите филми „Вездесъщият“, „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“ в кината „Люмиер Лидл“ и „Одеон“, които само на 13 януари са на специална цена от 5 лева.

2018 година започва оптимистично за българското кино, което през 2017 г. спечели множество международни награди и участия в конкурсни прогами, но за първи път от много години спечели и сърцата на българските зрители, като четири пъти оглави седмичния бокс офис с филмите: „Воевода“ на Зорница София Попганчева, „Бензин“ на Катерина Горанова и Асен Блатечки, „Възвишение“ на Виктор Божинов и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги.

През 2017 год. с подкрепата на НФЦ бяха реализирани над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, които отбелязаха изключителен успех пред българската и световната публика. А през 2015 г. София бе обявена от ЮНЕСКО за Творчески град на киното.

През изминалата година четвъртият игрален филм на Стефан Командарев "Посоки“ беше избран за програмата „Особен поглед“ в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в престижната селекция.

В същата програма участва и копродукцията „Уестърн“ на Валеска Гризбах. ¾ на Илиян Метев спечели „Златен леопард“ в секцията „Режисьори на настоящето“ в Локарно.

Редица участия и награди извоюва и документалният филм „Пощальонът“ на Тонислав Христов. Сред успешните копродукции с българско участие се наредиха “Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, “Реквием за г-жа Й.” с режисьор Боян Вулетич и “Синът на София” на Елина Псику.

Новината в пълната версия на уеб сайта