Световен опит

Продажбите на коли ще намалеят в следващите 20 години

14.11.2017

Продажбите на коли ще намалеят в следващите 20 години

Продажбите на нови автомобили в световен мащаб ще намалеят в следващите 20 години, тъй като клиентите ще се насочат все повече към услуги и платформи за споделено използване на коли, сочи изследване на HIS Markit.

В момента в САЩ, Европа, Китай и Индия се продават около 80 милиона нови коли, като се очаква в следващите 23 години тази бройка да намалее до 54 милиона коли.

Другият важен извод от изследването е, че през 2040 година над 80 процента от автомобилите, продадени на тези четири пазара, ще използват двигател с вътрешно горене – бензинов или дизел, някои от които като част от хибридна система.

Отново според HIS през 2040 продажбите на електромобили ще са 19% от този пазар. Тази прогноза се добавя към изследването на Boston Consulting, според което през 2030 година производството на електромобили ще е около 14% от всички произведени коли в света.

Plug-in хибридите ще държат 14% от пазара на нови автомобили през 2040 година в тези четири региона, прогнозира HIS. Останалите 62% от пазара остават за класическите бензинови и дизелови автомобили, което е стъпка напред в сравнение с 98-те процента, които държат тези коли от този пазар тази година.

Според авторите на изследването интересът на клиентите към електромобилите ще продължи да расте заедно с намаляването на цените им. Сега един киловатчас от капацитета на батериите на електромобилите струва 200 долара, което е в основата на високите им цени. Автомобилните производителите трябва да свалят тази цена на 100 долара, за да могат да се борят с цените на колите с двигатели с вътрешно горене. Очаква се, че това ще се случи между 2030 и 2040 година.

През 2040 година бизнесът, свързан с различните форми на споделени пътувания с автомобили ще осигури покупката на над 10 милиона нови коли, сочи проучването. Авторите му твърдят, че след 23 години ще станем свидетели на най-големия брой хора, ползващи автомобили, които обаче ще са най-малкият брой превозни средства.

Но намаляването на автомобилите няма да свие търсенето на петрол. Очаква се то да нарасне от 98 милиона барела дневно, както е сега, до 115 милиона барела дневно през 2040 година, като ръстът ще дойде от индустриите, които не са свързани с транспорта. Сега една трета от световния добив на петрол отива да производство на гориво за леките автомобили в цял свят.

Новината в пълната версия на уеб сайта