728 x 90

Сто българи от Visteon в основата на новаторската платформа SmartCore

    Над 100 български инженери от родния център на Visteon участват в разрабоката SmartCore – първият в индустрията кокпит домейн контролер, който предоставя възможността цялата електроника и дисплеи в автомобила да се управляват от един-единствен модул. Проектът е част от иновацията на един от най-големите европейски автомобилни производители, който се подготвя да представи през 2018 г.

    Над 100 български инженери от родния център на Visteon участват в разрабоката SmartCore – първият в индустрията кокпит домейн контролер, който предоставя възможността цялата електроника и дисплеи в автомобила да се управляват от един-единствен модул. Проектът е част от иновацията на един от най-големите европейски автомобилни производители, който се подготвя да представи през 2018 г. на световния пазар няколко модела с тази платформа.

    Тя е логично продължение на дългогодишния опит на екипа на „Вистеон Електроникс България“ в проектирането и създаването на софтуера на инструментални табла, дисплеи, хед-ъп дисплеи и модули за свързване с мобилни устройства и с външна инфраструктура за най-масовите модели на водещите световни автомобилни компании.

    Новото в технологичното решение е интегрирането на различни автомобилни функции, управлявани от различни операционни системи (Android, Integrity, QNX, Linux) на отделни процесорни ядра, в рамките на един микроконтролер. Всяка от тях се грижи самостоятелно за строго определена област от функционалности – навигация и мултимедия, инсталиране на допълнителни приложения, информация от останалите системи в автомобила, свързване с мобилни устройства и интернет услуги.

    Платформата е мащабируема за различни модели и нива на оборудване, като в най-комплексния си вид ще координира работата на два цветни 12,3“ TFT сензорни дисплея, хед-ъп дисплей и до 4 таблета с помощта на WiFi връзка. Успешната разработка ще позволи по-интуитивно и гъвкаво управление на информацията от страна на водача, повече данни за оптимизация на индивидуалния маршрут, автоматично известяване при пътни инциденти, дистанционна диагностика, достъп до специфични мобилни приложения и тяхната актуализация.

    SmartCore концепцията се явява пряк конкурент на най-мащабните разработки на няколко други големи американски компании, които отскоро се опитват да навлязат и в автомобилния сектор. За разлика от тях обаче българските инженери вече имат първия си голям клиент.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт