www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Ford Fiesta заличава границите между класовете

23.11.2013 | Тест драйв | 124011 прочитания | Автор: Angel Sergeev
A+ | A-


Честно да си призная, никога не съм си представял, че модел като Fiesta ще играе толкова определяща за Ford роля при наличието на глобален коз като Focus. По-малкият модел се превръща бързо в нещо като световен посланник на марката, особено в месеците след фейслифта си. И как няма - "открадна" повечето водещи технологии от "батко" си и ги опакова в доста съблазнителна форма.
За какво говоря - Fiesta наскоро бе обявен за най-продавания малък автомобил в света с 356 434 регистрирани автомобила за първата половина на 2013 г., според данните на Polk за глобалните регистрации. Звучи доста сериозно, нали? Но не само там се крие успехът на модела – в момента той разполага с най-актуалната техника на Ford и предлага удоволствие от шофирането, пътно поведение и чар, характерни по-скоро за по-горния клас. Казва ви го частичен или пълен собственик на четири форда през последните пет години, два от които – по-ранни поколения именно на Fiesta.Често по улиците ми се случва да срещна последното поколение на колата преди и след нейния фейслифт. И често се чудя – коя визия по ми харесва? Голямата радиаторна решетка е много cool, но пък понякога ми се струва прекалена за толкова малък автомобил. От друга страна, „затворената уста“ на pre-facelift версията не поражда никакво очакване за шофиране у мен, макар и да е доста по-съръзмерна за габаритите на Fiesta. Все пак, като че ли избирам предницата в стила на Aston Martin, кара ме с нетърпение да се кача в салона и да отпраша на някъде.

А иначе, визията след генералния фейслифт е доста по-модерна, което е постигнато с няколко дребни, но хитри промени. Графиката на задните светлини, например, е нова, а в корпуса на фаровете са вградени LED-дневни светлини. Има и няколко нови металикови цвята, като в един от най-странните и неочаквано за мен – подходящи за возилото, беше боядисан тестовият автомобил – Copper Pulse или есенно кафяво. Особено в периода, в който колата беше на разположение при мен и посоката, в която се отправих – началото на октомври при тамън настъпваща шарена есен и дестинация възрожденското градче Копривщица. Там, на централния площад, любопитни чуждестранни и български туристи заглеждаха колата, шушукайки си колко е чаровна. Наслаждавах се как мога да възбудя интереса на хората дори и с малка, градска кола от масов производител!Интериорът също е в тон, като преобладават бледо и по-тъмно кафявите и оранжеви повърхности. Воланът ми е по мярка, лесно намирам удобната позиция за стоене и шофиране, макар и да съм свикнал на доста по-голям автомобил в ежедневието си. Пътуващият до мен също е доволен от мястото, на което стои, а един бърз поглед назад ми показва, че спокойно можех да кача още двама човека, без да ги притеснява пространството за главата или краката. Всичко е направено буквално на една ръка разстояние – контролерите за всяка една функция са поставени на подходящо място и използването им не изисква допълнително отклонение от пътя. Всичко става интуитивно, с изключение на нагласянето на температурата в купето, което се реализира чрез кръгъл уред с малък дисплей пред скоростния лост. Няма да го проклинате, спокойно, просто ще ви трябва не един, а два часа, за да свикнете с позицията му. Някои покрития отразяват по нетрадиционен начин попадналата върху тях светлина и пораждат впечатление за ниско качество на материалите, но при допир тези съмнения отпадат.Стартирам двигателя. Отдавна не бях карал трицилиндрова кола и Fiesta ми напомня, че отпред има точно такъв мотор чрез съвсем леко доловимите нискочестотни вибрации. На място ходът е равномерен, а звук от работата на агергата изобщо не се чува. Да си призная, бях тръгнал на тест в посока Копривщица с нагласата, че ще карам версията на 1,0 EcoBoost със 125 конски сили. А това е мощност, близка до най-силния двигател на Mondeo 1.

Имайки предвид това, потеглих с огромни очаквания към градчето в Средна гора, до което се стига по живописен път с прекрасна настилка. Точно там удоволствието от шофирането на Fiesta достига своята кулминация, макар и по концепция колата да е проектирана предимно за градска употреба. Поредица от завои, следвани от хубава права и веднага след това отново остри криви те държат под напрежение зад волана в най-добрия смисъл на израза. Карах си със знанието, че отпред имам 125 к.с., които ме дърпаха супер уверено дори и на 4-та предавка. Ускорението, разбира се, не е залепващо за седалката, но още от 1500 об/мин усещате, че отпред се случва необходимото, което да ви понесе равномерно напред. Звукът при ускорение е по-скоро като от малък дизел, отколкото от бензин – отново поради работата на само три цилиндъра от истинското попадение EcoBoost. Не случайно две години подред става "Двигател на годината".Предавателните числа на 5-степенната механична скоростна кутия са дълги и позволяват движение със 120-130 км/час при ниски обороти на мотора и приличен комфорт от липсата на излишен шум в купето. Наистина, и аз се зачудих защо имам само пет предавки, но в последствие се оказа, че те са ми напълно достатъчни с оглед на доброто им съчетание с миниатюрния двигател. При краткия ми престой в София механизмът също се доказа като подходящ, тъй като смяната на скорости бе доста рядка, благодарение на добрия въртящ момент от ниски обороти.Настана време да ви разкажа за напълно най-сензационната част от теста. Ако сте помислили, че удоволствието от шофирането при Fiesta 1,0 EcoBoost се изразява само в динамичните показатели, то грешите. Най-голямото щастие за мен настъпи в мига, в който приключих пътуването си и след пробег от около 250 километра в предимно планинска зона отчетох среден разход на гориво от 5,2/100! Говорим за разход на бензин при стегнато и на моменти скоростно каране. В посока Копривщица – София потреблението възлизаше дори на 4,9/100, но в тази дирекция баирите са чувствително по-малко, а трасето - по-леко. Разбира се, изгореното гориво е чувствително повече от предписанията на производителя – 5,9/3,7/4,5 при градска, извънградска и смесена употреба, но кога за последно сте виждали числото 4,9 на бензиновия си автомобил?Е, какво по-хубаво има от това да излезеш на разходка, да покараш красива и модерна кола по хубави пътища, да изпробваш възможностите на машината в различни малко или повече екстремни ситуации, да се накефиш до дупка и в края на деня да разбереш, че това ти е струвало около 35 лева? А истинска изненада, съпроводена с удивление, настъпи, когато получих информацията, че всъщност съм шофирал кола със 100 к.с., а не най-мощната версия с 25 коня повече, които са гарнирани и със старт-стоп система. Със 125 к.с. не разполагам и при голямото си комби, с което без притеснение планирам дълги екскурзии, а какво ли ще е усещането при доста по-малката Fiesta?

Щях да забравя да спомена пътното поведение на Fiesta. Нещо като абсолютен еталон в класа – стегната реакция на окачването, липса на излишно накланяне на колата, точно и премерено описване на завоите. Не, че това е определяща за модела характеристика, имайки предвид предимно женския профил на бъдещите клиенти. Шофьори, които рядко залагат на високите скорости и взимането на завои с пилене на гуми по асфалта.

 

Ангел СергеевОще по темата

Новият Ford Puma абсолютно отговаря на името си

Ford Fiesta ST – могат ли три цилиндъра да задвижват спортна кола?

Зимна фиеста с новия Ford Fiesta Active

Ford Focus – обратно към върха

С компания на борда

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ