www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Superb в превод означава превъзходен, изключителен

27.05.2013 | Тест драйв | 81594 прочитания | Автор: Borislav Tzakov
A+ | A-


Фейслифтът на модела с това име от Skoda го потвърждава категорично

Във Виена и района около австрийската столица беше представен последният, обновен вариант на флагмана на чешката марка – Skoda Superb. Имах възможност да тествам както лимузината, така и комби модификацията.
Истината е, че името задължава. Продажбите на модела в предишните му вариации бяха много добри. Впечатленията от колата, които клиентите споделят, обикновено са положителни и не съм чул някой да е оспорвал съдържанието на името на модела. Има един единствен проблем – с каквито и български думи да преведем английското Superb, то те нямат възможност за степенуване. Не може да се каже „по-чудесен” или „най-превъзходен”, нали? Интересно е, че понякога думите не могат да изразят същността на нещата. Може ли действително новата Skoda Superb да е още по-добра от предишните?
Да не забравяме все пак, че става дума за фейслифт. Това повечето пъти означава козметични промени по някои незначителни детайли и несъществени корекции. Тук външно нещата изглеждат така: силуетът се запазва, елегантните изчистени форми отново привличат окото. Предната решетка е променена и съгласувана с новата линия на марката. Дневните светлини вече са LED, а задните са съвсем нови. Едно от най-просторните купета изобщо при лимузините вече има опция за панорамен покрив, а има възможност и за акумулиране на соларна енергия, докато колата е паркирана, за затопляне или охлаждане на салона, в зависимост от сезона. В задната врата има скрит чадър, а постелката в огромния багажник е с две лица, едното гумирано. Патентованото при Superb 2 двустепенно отваряне на багажника е усъвършенствано и вече се задейства само с едно докосване на бутон. Така всъщност Superb заличи разликите и задраска минусите при вечно конкуриращите се седан и хечбек. И без това големият обем се оползотворява максимално, а типичните за марката „умни решения” правят живота лесен и приятен.
Въпреки че се очаква да има новости, в този Superb не се усеща нищо ново в управлението и пътното поведение. Всъщност – чудесно е, че е така. Надали е било възможно тази кола да стане по-стабилна, по-лесна и приятна за шофиране. Не вярвам някой да се учуди и на факта, че има максималният брой звезди на краштестовете.
Новият Superb предлага нови комбинации от двигатели и скоростни кутии. Увеличена е ефикасността и е намалена консумацията на гориво с 19%. Всички EURO 5 дизелови и повечето бензинови двигатели вече стандартно са оборудвани със Старт/Стоп функция и система за регенерация на енергията. А последната версия GreenLine екодвигатели харчат 4.2 литра нафта и изхвърлят само 109 г/км СО2.
Фейслифтът на Skoda Superb е поредното попълнение в офанзивата на моделната гама. Всъщност за 2013 година марката е планирала да представи 8 нови или обновени модификации. След рекордната по продажби 2012 г., дългосрочните планове са до 2018 година чешкият производител да достигне котата 1.5 милиона пласирани автомобили годишно.

Борислав ЦаковОще по темата

Skoda Octavia - родена да бъде бестселър за пореден път

Как се държи Skoda Octavia G-Tec на метан в ежедневието?

Skoda Scala: хечбек или комби?

Ford Focus – обратно към върха

Skoda Kodiaq с лекота отговаря на всички изисквания в SUV класа (допълнено с видео)

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ