www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Rolls-Royce Cullinan: тиха революция

19.11.2019 | Тест драйв | 50817 прочитания | Автор: Angel Sergeev
A+ | A-


Когато дори и най-консервативните компании в дадена сфера променят драстично мирогледа си, значи с индустрията се случва нещо близко до революция. Тази революция в автомобилния бизнес носи името SUV и принуди автомобилните фирми буквално да преосмислят цялостната си концепция, която са изковавали с десетилетия. Всякакви ранни изказвания, че една или друга марка няма да се впусне в този сегмент, останаха да висят като празни политически обещания преди избори. Харесва ли ни или не, пазарът диктува тези промени и с времето на тях се поддадоха дори и тези, които изглеждаха най-твърди в позицията си, даже имунизирани. Да, говорим за компании като Porsche, Lamborghini, Ferrari и, може би най-вече, Rolls-Royce.

Британците лансираха Cullinan като изрично избягваха употребата на термина SUV. Клиентите обаче сами наложиха това название и сега компанията не се свени да застане редом с (почти) всички останали в индустрията и гордо да заяви, че предлага първия в историята си sports utility vehicle. Какъв по-добър символ за началото на една нова ера за Rolls от модел, способен да се справи с предизвикателства, които 95 процента от клиентите на марката никога не биха предприели на борда на такъв автомобил?!Шегата настрана, подходът към Cullinan всъщност е доста интересен. За основа се използва платформата Architecture of Luxury, която обаче е силно модифицирана, за да посрещне изиксванията на 4х4 машина. В това число влизат промени по цялостната конструкция с резултат от 30 процента по-яко на странично усукване шаси. Дизайнът е адски внушителен, но не търси и не предлага драма – линиите приемат очаквана за марката форма, нищо не изпъква или не се набива на очи. Цялостното монументално излъчване сякаш казва – „готов съм да бъда подложен на всичко, ще се справя.“ И то с увереност и хладнокръвие.

За разлика от останалите модели на Rolls-Royce, Cullinan търси доста по-различна аудитория. Той е създаден за младия и/или семейния потребител, който истински се наслаждава на леко извратеното удоволствие да качи 2.6-тонна супер луксозна машина на любимия си ски курорт и да вземе цялото си семейство плюс тяхното оборудване на борда. Всичко това трябва да се случи в безпрецедентен лукс и комфорт – думата кабина тук всъщност не е много подходяща, тъй като пространството за пътниците е по-скоро капсула, която е в пълна изолация от случващото се навън. До такава степен, че е дори леко стресиращо, сякаш сте зад волана на електрически автомобил. Все едно сте във вакуум.А когато стигнете до крайната дестинация, Cullinan ще продължи да ви предлага възможности да останете заедно. Искате студено шампанско? Малък хладилник и кристални чаши със специален дизайн и изработка ще ви доставят това удоволствие. В по-приключенско настроение сте? Просто отворете задния капак, разгънете електрическите пикник столчета и се насладете на гледката с чаша изискан коняк в ръка и в компанията на любимия човек.

6.75-литров V12, двойно предаване, копринено мек автоматик – всичко това звучи чудесно и е такова, но фокусът при шофирането пада съвсем другаде. Не е важна динамиката, представянето на пътя, нито пуристичното удоволствие зад волана. Защото насладата тук има съвсем по-различно измерение – Cullinan има за задача да ви превози, където и да сте тръгнали, без да изисква и капчица усилие от ваша страна. Тази философия диктува липсата на избор измежду режимите на движение, всичко става автоматично и под прецизния контрол на самата машина. Не можете дори да сменяте предавките сами с пера зад волана, такива просто няма и то умишлено. Единствената функция с отношение към движението, която можете да активирате ръчно, е свързана с офроуд пригодността. Просто натискате един бутон и оставяте всичко в ръцете на Cullinan.Cullinan ще заеме много специално място в историята на марката и това може да се каже с голяма доза сигурност още от сега, само месеци след официалното му лансиране. Той е различен по много начини – за първи път модел на Rolls, например, разполага с предни задвижващи колела, а това може да се окачестви дори и като иновация за бранда. Има и теглич, а управлението на инфотейнмънт системата за първи път става и посредством сензорни екрани. Rolls-Royce най-накрая преживя досадните отпечатъци от пръсти по дисплеите и дари клиентите си с удоволствието на тъч контрола. По-скоро, даде тази привилегия на техните деца.Дори и ни най-малко да не разбирате или пък не харесвате цялостната концепция на Cullinan, няма как да оспорите изпълнението. Огромният свръхлуксозен и скъп SUV няма аналог в сегашната автомобилна индустрия и това е внедрено в гените му още по рождение. Точно така, както всеки друг автомобил от RR досега, Cullinan е потресаващо скъпа (около 700 000 лв. в тестовата версия) и наистина зашеметяваща гледка и е конструиран и сглобен с поразителна прецизност и стил. Можем само да се радваме, че ще го виждаме понякога и по нашите пътища – Rolls вече е приел няколко поръчки за Cullinan от България, скоро предстоят и доставки.

Ангел СергеевОще по темата
Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ