www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

С компания на борда

25.07.2018 | Тест драйв | 176755 прочитания | Автор: Georgi Ivanov
A+ | A-


Производителите на пътнически бусове имат трудната задача да създават все по-удобни и икономични модели, за да се борят с все по-сериозната конкуренция при сливането на пазарни сегменти и създаването на нови ниши.

Новият Ford Transit Custom е типичният пример за това – автомобил, който може да се използва за подвижен офис или пък за превоз на повече пасажери, а както ще кажат тийнейджърите – за страхотни пътешествия от единия край на континента до другия. И всички предположения ще са правилни.

И още нещо, при бусовете навлизането на новите технологии също е процес, който набира скорост, все пак няма как да се разчита само на надеждните и икономични дизели, макар че и при тях добрите новини стават все повече. В случая на Transit Custom появата на plug-in хибридна версия е планирана за 2019 година, като още от миналата година Ford прави тестове на автомобила с корпоративни клиенти в Лондон.

Преди да стигнем до хибридните технологии, още няколко думи за задвижването, което е поверено на модерния 2-литров турбодизел EcoBlue, който е част от моторната гама на Ford от 2016 година. Двигателят се предлага в три варианта на мощност: 105, 130 и 170 конски сили и осигурява по-нисък разход и по-добра динамика в сравнение с 2,2-литровия двигател, на чието място идва. Всъщност, става въпрос за 13% по-нисък разход на гориво и с 20% повече въртящ момент при ниските обороти.Това означава по-пъргави реакции на буса, обаче забавленията на водача често остават в сянка на нуждите на пасажерите. Защото те са и най-важната част в правилното решение при създаването на успешен модел в този сегмент.

А при новия Transit Custom има много интересни идеи – изцяло нов интериор, като се започне от арматурното табло пред водача, та чак до нишите и пространствата за по-дребни вещи. И доказателството, че интериорът или по-скоро тези пространства са проектирани с идеята, че вече сме сериозно навлезли в XXI век, идва с факта, че в тези ниши се събират предмети с размерите на големи смартфони и таблети.

Измерването с размерите на бутилките вече е демоде...Водачът работи с нови дисплеи на таблото, а при по-високите нива на оборудване се появява 8-инчов „плаващ” цветен сензорен екран, вдъхновен от таблетите и инфотейнмънт система Sync 3 на Ford, която може да се управлява с жестове. Sync 3 позволява управлението на аудиосистемана, навигацията и свързаните с нея смартфони, като системата е съвместима с Apple CarPlay и Android Auto.Що се отнася до комфорта при пътуване, то тук това е поверено на новия дизайн на пасажерските седалки с обновени подложки от пяна и нова геометрия за оптимизирана опора. Напълно обновени са и тапицериите в интериора, като тук влиза и текстилната тапицерия на седалките, издържала най-суровите изпитания на компанията за абразивно износване.И не на последно място, за да е пътуването по-сигурно, не само забавно, от Ford са оборудвали новия Transit Custom с интересни системи, работещи в тази насока. Една от тях е т.нар Интелигентен ограничител на скоростта, която поддържа максималната скорост в рамките на разрешеното, като тя работи със системата, която разпознава знаците за ограничения на скоростта.Естествено, предлага се и система, която следи за мъртвата точка и предупреждение за страничен трафик. Специално това решение е много полезно за вановете, тъй като при тях обзорът назад е по-ограничен. Другите такива системи са тези, които засичат пешеходци и предотвратяват удара с тях, следят за ненапускане на лентата на движение, адаптивен круиз контрол и т.н.

И съвсем в края, за да довършим темата за удобствата по време на пътуване. Новият Transit Custom се предлага с 6-степенна автоматична трансмисия плюс уникалното за сегмента задно въздушно окачване, което означава мека и плавна возия.

Пътешествието може да започне.Още по темата
Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ