www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Hyundai Ioniq Electric – бъдещето е страхотно!

01.11.2017 | Тест драйв | 69482 прочитания | Автор: Angel Sergeev
A+ | A-


Омръзна ли ви да слушате за Дизелгейт, проблемите с вредните емисии и предстоящите рестрикции за автомобили с ДВГ? Е, ако е така, току-що попаднахте на правилното място – в чисто електрическия свят, в който автомобилите не изхвърлят нито C02, нито NOx, нито каквито и да е замърсяващи природата ни газове. Всички обвързани по някакъв начин с автомобилите, от обикновения краен потребител, до лидерите в бизнеса, през специалисти, медии и финансови анализатори, прогнозираха, че електрическата революция в транспорта ще настъпи не преди края на десетилетието. Но автомобили като Hyundai Ioniq Electric променят това очакване из основи поради множество различни фактори.Чудите се, дали не преувеличавам? Нека ви обясня, а вие сами ще прецените. Ioniq е първият автомобил в света, проектиран специално да се задвижва от три различни електрифицирани системи. Имаме обикновен хибрид, плъг-ин хибрид и чисто електрически модел. Това не е адаптирана конструкция на конвенционална кола, а проект, създаден от чертожната дъска с мисъл да не се предлага в нито един момент единствено с двигател с вътрешно горене.

Предимствата следствие на това са много. За батериите има точно отредено място, което не отнема нито от вътрешното пространство, нито от мястото за багаж. Позицията им пък е максимално ниско в конструкцията на возилото, което осигурява център на тежестта подобен на този на спортните коли. Платформата включва високоякостна стомана, която намалява усукването на купето, заедно с алуминиеви панели и други компоненти за намаляване на теглото. Ниско общо тегло, максимално нисък център на тежестта и здрава каросерия – перфектни предпоставки.Както стана дума, Ioniq се предлага и като хибриден автомобил. И двете му версии са по-мощни от електрическата, но това е само на хартия. В градска среда Ioniq Electric е невероятно пъргав при старт от покой, достига скорост от 60-70 км/ч по-бързо от много голяма част от останалите участници в движението. Завистливите погледи на собствениците на луксозни лимузини с 6- и 8-цилиндрови мотори са показателни. А какво ще кажете за превъртане на гумите до около 40-50 км/ч? И то без какъвто и да е шум от двигателя?

Ефективеното движение на електрическа тяга включва ефективно рекупериране на спирачната и инерционната енергии. И тук Ioniq е буквално шампион – освен леко нервното спиране чрез спирачния педал, колата може да намалява скоростта си и да събира енергия чрез няколко степени на рекуперация, които се контролират от перца зад волана. Подобно на модерните автоматични кутии, но тук лопатките играят ролята на ограничител на инерцията и съответно регулират съотношението между нея и възвърнатата енергия.Около 150-километровата ми среща среща с електрическата кола даде среден резултат от около 14-киловатчаса разход на електроенергия за 100 км. В зависимост от начина, мястото и времевия период на зареждане, това може да означава и до около 1 лв. за изминаването на 100 км. в града. Впечатляващо, нали? А още по-приятен е фактът, че надали ще срещнете автомобил със 120 к.с., който да се кара по начина, по който Ioniq Electric и който да оставя такова усещане зад волана. Дори и пъргав малък дизел с еквивалентна мощност се развърта доста по-бавно и се нуждае от доста повече време за достигане на пиковите си показатели за мощност и въртящ момент.Ако отвън първото впечатление наистина е за нетрадиционен, екологичен и чист автомобил, то в интериора нещата стоят абсолютно очаквано – и това, в крайна сметка, е плюс за по-голяма част от потребителите. Оформлението и управлението са почти напълно конвенционални, с изключение единствено на скоростния „лост“ с четири бутона и споменатите по-горе лопатки за смяна на степента на рекуперация на спирачната енергия. Далеч по-интересен е фактът, че дори и тук е подходено по максимално екологичен начин – по-голяма част от боите са направени от соеви масла, а някои от материалите са произведени от вулканичен камък примесен с прахообразно дърво. А по-меките повърности съдържат захарна тръстика.Ioniq Electric извършва две ключови мисии. Първо, ясно показва, че Hyundai не е един от производителите, които просто следват тенденциите в развитието на този сектор. Корейците вече са сред тези, които задават темпото заедно с още няколко компании – и това е наистина впечатляващо за фирма, която само до преди 20-на години продаваше достъпни автомобили и пробиваше на международните пазари.

От друга страна, този електромобил заявява гордо, че ще са ни нужни доста по-малко години, докато се качим масово на EV-та, отколкото очаквахме. Намираме се буквално на прага покупката на електрическа кола да не е запазено удоволствие за различно мислещите или стриктно екологично настроените. Много въпроси около EV сектора са още широко отворени, като зарядната мрежа, рециклирането на „пенсионираните“ батерии и добивът на редки метали за производството им, но по всички тези въпроси се работи буквално неуморно. А когато налице вече е и качествен продукт за крайния потребител като Ioniq Electric, нещата определено се движат в правилната посока.

Ангел СергеевНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ