www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Ford Fiesta Red Edition - най-хубавото от даунсайзинга

29.01.2016 | Тест драйв | 7255 прочитания | Автор:
A+ | A-


Ford Fiesta – едно име, с което няма как да не сте запознати, ако сте се интересували от автомобили поне малко в последните 30-на години. Модел, символ на цял сегмент в индустрията – този на градските машини с големи възможности.

Последното поколение на Fiesta е на пазара от 2008 година насам, като неизменно е победител или сред лидерите по всички класации за продажби по целия свят. С други думи – това е малкият автомобил, който носи на Ford огромни продажби и приходи.

Именно затова не е изненадващо, че през 2014 г. возилото бе обновено и е още по-привлекателно отпреди. Като заслужен подарък пък идва специалната модификация Fiesta Red Edition, която носи със себе си немалко отличителни белези.Ангел Сергеев

Макар и външният вид да е по-съблазнителен от този на стандартния модел, като цяло, конструкцията на возилото не е променена. В случая откриваме двуврат автомобил със секси излъчване и стойка, демонстрираща готовност за действие. В салона пък нещата са още по-приятни, тъй като имаме спортни седалки на разположение, приятен черно-червен цветови контраст и необходимите на всеки глезотии като автоматичен климатик и хубава аудио система.

Но не това е най-важното. Далеч по-интересно е какво са приготвили инженерите на фирмата, изстисквайки на максимум 1.0-литровия 3-цилиндров турбо мотор от семейството EcoBoost. И наистина, старанието си личи още от първите няколко километра – малката Fiesta се движи изключително уверено, като с нищо не дава да се разбере какъв е работният обем на двигателя. Ако пък натиснете наистина докрай газта, усмивката на лицето ви е гарантирана. И то не защото ще залепнете за седалката, сякаш карате V8, а защото ще се изненадате какво всъщност може един толкова малък агрегат.

Типичните добродетели на модела изобщо не са загърбени. Продължаваме да имаме прекрасен контакт с предните колела, които ни дават точната информация за това какво се случва на пътя. Същото толкова адекватно реагира и окачването, а поводи за оплакване няма и от спирачната система.

(продължава)Георги Иванов

Ford Fiesta Red Edition е отличен пример за това, че даунсайзингът на работния обем на моторите може да не е подчинен само на търсенето на по-нисък разход и по-приемливи нива на вредните емисии. Почитателите на автомобилите лека-полека започват да свикват с „новото нормално” – 1-литрови 3-цилиндрови двигатели с впечатляваща за атмосферен мотор с доста по-голям обем мощност. В случая на Ford това убеждение е подсилено от качествата на събралия впечатляващо количество награди двигател 1.0 Ecoboost, който тук се представя във вариант с мощност 140 конски сили.

Хвърляте поглед върху Fiesta Red Edition и ще ви е трудно да повярвате, че това е автомобил, появил се на пазара през миналото десетилетие. Формите на актуалното поколение на Fiesta са все още интересни и модерни, а това, което ви предлага Red Edition бързо ви кара да забравите подобни мисли.

Защото, както при големите спортисти, и тук е въпрос на можене и неможене. Fiesta Red Edition показва, че може много – спортно окачване, нови настройки на кормилната уредба и още веднъж – 140 конски сили и 180 Nm въртящ момент (който може да отскочи до 210 чрез функцията Overboost при рязко ускорение).

Изброяването на тези способности води до едно – динамика на пътя, сигурно и предвидимо поведение и забавление зад волана. Мощността на 1-литровия мотор се разгръща плавно, а въртящият момент е на разположение на водача в практически целия оборотен диапазон, който се използва в ежедневното шофиране – от 1400 до 5000 об/мин.

Така че, ако някой ви каже, че даунсайзингът е скучен, вие му покажете Fiesta Red Edition.Още по темата

Новият Ford Puma абсолютно отговаря на името си

Ford Fiesta ST – могат ли три цилиндъра да задвижват спортна кола?

Зимна фиеста с новия Ford Fiesta Active

Ford Focus – обратно към върха

С компания на борда

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ