www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

ДАИ събра 80 хиляди лева на три граници

29.05.2012 | Авто новини: Катастрофи » Акции | Автор: | 1164 прочитания
A+ | A-

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” наложиха глоби в размер на 80 000 лв. при изненадваща проверка на автобуси и камиони, преминаващи през ГКПП „Гюешево”, ГКПП „Капитан Андреево” и ГКПП „Кулата”. Това съобщи изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” Валентин Божков, по време на представянето на кампанията за пътна безопасност „Малки и големи заедно на пътя” на Волво България. Акцията беше извършена на 27 май 2012 г. в рамките на няколко часа, като инспекторите съставиха 41 акта от общо проверени 187 автобуси и камиони, каза още Божков. Проверките са част от разпоредените от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски мерки за затягане на контрола на превозите на пътници и товари и подобряването на пътната безопасност.
Изпълнителният директор на Автомобилна администрация припомни, че подобна специализирана акция беше проведена на 1 май в района на ГКПП „Капитан Андреево”, по време на която бяха санкционирани половината от проверените автобуси. По думите на Божков голяма част от констатираните нарушения при тези проверки са свързани с пукнати челни стъкла, спукани спирачни дискове и други технически неизправности, времето за управление и почивка, липса на тахограф и данни за пътувания, както и карта за квалификация на водача, неправоспособни водачи, без допълнителен технически преглед за автобус, без заверено копие на лиценз и др.
„От началото на годината до момента инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” са проверили 106 000 ППС, извършващи превоз на пътници и товари, което е с над 10% повече от същия период през миналата година, когато проверените ППС са били 95 000”, обяви Валентин Божков. Инспекторите са извършили – 3 504 проверки в предприятия за обществен превоз на пътници и/или товари, което е с близо 15% повече от същия период на 2011 г. (с 522 повече проверки); 1070 проверки на учебни центрове, което е с близо 25% повече от същия период през миналата година (с 266 повече проверки); 862 на пунктове за периодични технически прегледи, което е с над 18% повече от същия период през миналата година (със 157 повече проверки); 157 проверки на автогари, което е с близо 6% повече от същия период през миналата година (с 9 повече проверки).
Валентин Божков заяви, че от началото на годината инспекторите на Автомобилна администрация са съставили с 1 440 акта повече от същия период през миналата година, като общият брой на актовете е над 10 000. Приложени са и 1 282 принудителни административни мерки, като общият размер на наложените санкции от началото на годината е над 5 млн. лева (5 044 140 лева), което е с 626 000 лева повече от същия период за миналата година, допълни той.
„За да постигнем тези резултати променихме подхода при извършването на проверките. По най-невралгичните места е въведен трисменен режим на работа и са създадени одиторски екипи, имащи право да извършват проверки на територията на цялата страна, като по този начин се проверява и работата на инспекторите на Автомобилна администрация”, каза още Валентин Божков. Той допълни, че добрите резултати се дължат и на изключително добрата работа между ИА „Автомобилна администрация”, КАТ, НАП, Гранична полиция, Агенция „Митници”, Агенция „Пътна инфраструктура” и ИА „Главна инспекция по труда”.Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ