www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Разкриха фалшификатори на винетки

30.05.2012 | Авто новини: Катастрофи » Акции | Автор: | 1420 прочитания
A+ | A-

- Неутрализирана е престъпна схема за разпространение на фалшиви винетни стикери
- По първоначални данни в нея са участвали трима военнослужещи и двама служители на РУП-Бургас. Нанесените щети на държавния бюджет се изчисляват на над 2.5 милиона лева

Вчера на територията на Бургаски регион, служители на местния БОП,  териториалната дирекция на ДАНС, заедно с полицаи от областната дирекция, проведоха специализирана операция  по противодействие на незаконното разпространение на фалшиви винетни стикери. Извършени са претърсвания и изземвания на различни адреси  в града, обитавани от петима участници в  престъпната схема. Открити са общо 100 фалшиви стикера за различни видове моторни превозни средства, около 200 квитанции за тях, над 22 хиляди лева. В едно от жилищата са намерени и иззети голямо количество  слънчеви очила, носещи  марките „Картие“, „Луи Вюитон и др., медикаменти /виагра, стероиди, хапчета за отслабване/ с произход Китай и парични суми, за които се предполага, че са придобити от престъпната дейност. В полицейското управление са доведени петима участници, за които се предполага, че са организатори на престъпната схема. На трима от тях е повдигнато обвинение за незаконно разпространение на винетни стикери и им е наложена мярка за неотклонение за 72 часа. В окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство. При операцията са задържани и петима униформени - трима военнослужещи от поделение на територията на региона и двама полицаи от РУП-Бургас. По първоначална информация те изпълнявали ролята на разпространители на неистинските стикери. Във Военна окръжна прокуратура – Сливен е образувано досъдебно производство срещу военнослужещите, а в Бургаската следствена служба е образувано следствено дело срещу двамата служители на МВР.
В хода на разследването е установена и схемата – отпечатани винетни стикери с много добро качество са пласирани сред шофьорите на различни превозни средства на по-ниска от действителната цена. Те получавали и съответните квитанции с печати  и номера от различни бензиностанции и пунктове. Така клиентите удостоверявали валидността на закупения фалшив стикер при случай на проверка от контролните органи. Към момента е установено, че групата по пласирането на неистинските стикери е действала от началото на годината, била разработена цялостна мрежа за продажбата им сред шофьори от различни населени места, в това число  собственици на автобусни и товарни превози и  таксиметрови автомобили. Нанесената на държавния бюджет щета се изчислява на над 2.5 милиона лева. По време на операцията са установени и проверени над 50 МПС, които се движели с фалшиви винетки. Спрямо техните собственици предстои да бъдат взети административни и наказателни мерки. Продължава работата по установяване на начина на снабдяването с фалшивите винетни стикери и съпровождащите ги квитанции и по документирането на случая.
Във връзка с предстоящия летен период и очаквания повишен брой на транзитно преминаващи през страната чужди граждани МВР предприе подход на системни проверки за установяване на лица ползващи и разпространяващи неистински винетки.  По утвърден план от главния секретар на МВР от 21 май т.г. се провежда специализирана полицейска операция от служители на главните дирекции  “Криминална полиция”,  “Гранична полиция”,  “Охранителна полиция” и областните дирекции на МВР.
Според обобщената до момента информация от ГД “Криминална полиция” за периода от 21 до 27 май са извършени проверки на 8779 моторни превозни средства, при които са установени 39 случая на използване на неистински винетки. Образувани са 27 досъдебни производства, 2 бързи  производства и 10 преписки.  20 са случаите, засечени от СДВР, за които са образувани 18 досъдебни производства и 2  бързи производства. От служители на ОДМВР - Монтана са установени 8 неистински винетки,  образувани са 8 досъдебни производства, а в  ОД МВР - Сливен – едно. На територията на Враца са установени  9 неистински винетки и са образувани 9 преписки. Предстои те да бъдат изпратени в Районна прокуратура-Враца с мнение за образуване на досъдебни производства. Преписка за установена неистинска винетка е образувана и в ОДМВР-Габрово,  уведомена е Районна прокуратура - Севлиево.
Призоваваме гражданите, закупили стикери на по-ниска от действителната цена от частни лица незабавно да подменят стикерите с оригинални, закупени от указани мести /бензиностанции, пощенски служби, гишета към ИА”Пътна инфраструктура” и др./. В противен случай те ще бъдат санкционирани съгласно действащото законодателство. Важно е да се знае, че Министерството на вътрешните работи разполага с апаратура, която установява дали винетния стикер е оригинален, дори и да е залепен на стъклото. По-този начин след констатиране на фалшиви стикери собственика на автомобила ще бъде задължен да даде обяснения за произхода на винетката, както и ще бъде санкциониран със съответната парична глоба по Закона за движение по пътищата.
МВР и КАТНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ