www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Нови листовки при теоретичните шофьорски изпити

30.08.2011 | Авто новини: Катастрофи » Безопасност | Автор: | 3392 прочитания
A+ | A-

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски представи днес новата система за провеждането на теоретичния изпит за кандидат-водачите на МПС. След промените проверката на листовките ще се извършва на компютър с интернет, скенер и баркод четец, а не по шаблон -  както бе до сега. Всяка листовка ще бъде с различна комбинация от въпроси. Всичко това ще ограничи възможността за манипулиране на резултатите от теоретичните изпити, обясни министър Московски. Други промени, които се предвиждат е намаляване на броя на въпросите от 60 на 45, като се въвеждат повече от един верен отговор и всеки тест е запечатан в индивидуален плик с холограмни стикери, които се разрушават при отваряне.
Всички нововъведения са насочени към повишаване на качеството на обучението и спирането на порочната практика да се купуват шофьорски книжки. „Липсата на достатъчно знания и умения е основната предпоставка за многото катастрофи по пътищата. Борбата с тях включва комплекс от мерки и една от тях е въвеждането на електронните листовки", каза министър Московски. „Темата е чувствителна за обществото. Затова целта е новата система да минимизира възможностите за измами", допълни той. Очаква се системата да започне да действа в края на септември или началото на октомври на тази година.
Това е поредната стъпка на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията  за увеличаване на безопасността по пътищата. Електронната система е вторият етап на процеса, след като през миналата година бяха монтирани камери в стаите, където се провеждат теоретичните изпити, допълни министърът.
По време на събитието бе демонстрирано как ще бъдат проверявани листовките на кандидат водачите като освен министър Ивайло Московски, участие взеха и изпълнителният директор на Автомобилна администрация Валентин Божков, представители на бранша, народни представители и експерти.Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ