www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

"Умните" гуми за автономни автомобили идват

26.06.2020 | Авто новини: Авто Продукти » Гуми | Автор: Angel Sergeev | 3226 прочитания
A+ | A-

Автономните автомобили задават нови изисквания за гумите. Сензорите свързани към гумите ще бъдат едно от нещата с водеща роля за сигурността, от момента когато вече машините предимно ще съблюдават условията на шофиране вместо хората. Експерт от Nokian Tyres вярва, че умните гуми ще са широкоразпространени най-късно през следващите пет години. 

Автоматизирането на трафика напредва, а това поставя нови изисквания към автомобилните гуми. Когато един автомобил не е управляван от човек, той трябва да може да следи пътните условия например чрез сензори инсталирани върху гумите. Познатите стари характеристики за безопасност, като сцепление на лед и устойчивост на аквапланинг, ще бъдат допълнени от технология, която събира данни в реално време. 

 „Ако автомобилът няма активен шофьор, който да подсигурява, че гумите са безопасни за употреба, безопасността е нужно да бъде измерена по друг начин.“, казва Мика Пентила, ръководител „Дигитални технологии“ в Nokian Tyres

Когато информацията получена от гумите се комбинира с метеорологични данни например, бордовата информационна система на автомобила може да формира картина за преобладаващите условия на шофиране и да настрои управлението си спрямо тях. Сензорите на гумите могат също така да следят за износването на гумите, налягането им, а също и за температурата в тях. Повишението на вътрешната температура може да е ранна индикация за повреда на гумата, а информацията за това би позволила отстраняването ѝ, преди да предизвика опасна ситуация на пътя. 

„Без значение колко е умна колата Ви, гумата буквално е единствената допирна точка между нея и пътя.“, казва Юка Каси, старши вицепрезидент „Продукти и маркетинг“ в Nokian Tyres. 

Гумата ще Ви каже кога е нужно да бъде сменена 

Умните гуми също позволяват нови модели за услуги, свързани с потреблението на гуми, още преди да е настъпил момента когат ще видим роботизирани коли по улиците. 

 „В бъдеще, гумите ще продължат да се износват и да имат нужда от подмяна. Въпреки това, купуването на нов комплект гуми може да стане по-лесно и неусетно от преди.“, казва Пентила. 

Бъдещите хладилници могат да поръчват мляко, когато то започне да привъшва, и същото може да се случи и с износените гуми. Когато гумата Ви започне да се износва, сензорите ще сигнализират магазина за гуми, който от своя страна ще достави нов комплект гуми до Вас или дори ще ги постави на автомобила. Според Юка Каси обаче, първата стъпка е да бъде уведомен водачът на автомобила. 

 „Гумата може да разчита на данните за износване предоставени от бордовата информационна система, която подава сигнал до шофьора, че гумите могат да бъдат безопасно използвани за още три месеца. Същевременно, системата ги инструктира да се свържат с най-близкия продавач и предоставя информацията за контакт. Този механизъм прилична е подобен на начина, по който съвременните автомобили уведомяват водача, че горивото свършва и му предоставя навигационни инструкции до най-близката станция за зареждане.“ 

Превантивната поддръжка става особено важна, поради нарастващата популярност на споделения превоз, и особено когато за него започнат да бъдат използвани автономни превозни средства. Превенцията ще гарантира, че шофьорите няма да закъсат на път.Тагове: nokianНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ