www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Детектив Subaru Forester - технологиите в новото поколение на модела

08.04.2020 | Авто новини: Авто Продукти » Технологии | Автор: Angel Sergeev | 4017 прочитания
A+ | A-

Детектив Subaru Forester - технологиите в новото поколение на модела

Новият Subaru Forester, който дебютира по време на изложението в Ню Йорк през 2018 година, стъпи на европейския пазар и успешно се намести в своя собствена ниша в кросоувър сегмента. Екипът на Autoclub го тества преди няколко седмици, а наскоро ви запознахме с преките ни впечатления от автомобила. Тогава за кратко спомехаме една доста интересна нова технология във Forester, с която ще ви запознаем в детайли сега. Става дума за системата за разпознаване на лице (face recognition system), която ви посреща в интериора на джипката. 

DriverFocus е част от семейството EyeSight, което събира под една шапка асистиращите системи за шофьора. Основните функции на технологията са две, като и двете се контролират от една камера и инфрачервени сензори, насочени към водача зад волана. Получавате системата стандартно от ниво на оборудване Touring като част от разширения пакет EyeSight.


Детектив Subaru Forester - технологиите в новото поколение на модела

За какво става въпрос всъщност. Още с качването системата прави бързо разпознаване на лицето ви, с което автоматично настройва позицията на седалката, огледалата, климатичната система и други по предварително зададени настройки. Японците се хвалят, че чувствителните инфрачервени сензори различават лицето ви, дори и ако носите тъмни очила като това става посредством измерване на разстоянието между носа, устата, очите и ушите на човека зад волана. Предварително можете да въведете до пет различни профила в системата, като и петте могат да имат различно съчетание от зададени параметри.

Най-лесно можете да си представите действието на DriverFocus, ако приемете, че Forester е семейната ви кола, която карате и вие, и партньорът ви. Днес се качвате вие и седалката автоматично застава по начина, по която сте я запаметили предварително без да трябва да регулирате позицията й ръчно. На следващия ден се качва друг въведен шофьор и неговите настройки също се активират автоматично. Системата може да смени дори радио станцията спрямо музикалния ви вкус. Преди всичко това обаче, колата ще ви приветства с надпис на централния дисплей и ще ви пожелае приятно и безаварийно пътуване.


Детектив Subaru Forester - технологиите в новото поколение на модела

Дори още по-любопитно, бордовият компютър ще запомни показателите за разход на гориво по време на вашето шофиране, а всички останали шофьори ще могат също да водят своя отделна статистика. Образно казано, ако колата е фирмена, по този начин лесно можете да сравнявате стила на шофиране на различните шофьори на машината. 

Но това е “глезената” част на системата, без която - честно казано - можете и да преживеете. Далеч по-важна функция е тази за следене на умората у шофьора и за разсейване при каране. Спрямо честотата на движение на очите, премигването и движението на мускулите на лицето, системата ще ви напомни, че е време за почивка. Ако пък прекалено много обръщате внимание на телефона си или на навигационната система, DriverFocus ще ви подкани да се концентрирате върху основното - шофирането. В крайната си фаза - след като ви е предупредил със звуков сигнал, а вие не сте взели съответните мерки, помощникът ще започне плавно да намалява скоростта на движение на автомобила.


Детектив Subaru Forester - технологиите в новото поколение на модела

Както стана дума, DriverFocus е част от фамилията подпомагащи системи EyeSight, която включва още камера, следяща трафика пред автомобила. Ако бъде отчетена възможност за удар с друго превозно средство посредством голяма разлика в скоростите на движение, следва звуково и визуално предупреждение, а по-късно и аварийно активиране на спирачките с цел избягване на удара или намаляване на скоростта преди него.


Детектив Subaru Forester - технологиите в новото поколение на модела

Тагове: subaruforester

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ