www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Цените на горивата в България - с до 20-30% спад, потреблението 40% надолу

27.03.2020 | Авто новини: Автоновини » Последни | Автор: Angel Sergeev | 22384 прочитания
A+ | A-

Само за една седмица цените на горивата в България спаднаха с до 30 процента. Бърза справка със сайта Fuelo.net, който проследява промените в цените на основните горива у нас, показва, че в момента средната цена на бензин А95 е 1,94 лева за литър.

Най-евтино горивото може да се намери за малко над 1,60 лева, а най-скъпо - за малко над 2 лева. Положението е сходно с дизеловото гориво, което се котира средно за 1,97 лв за литър при най-ниска цена на пазара от 1,63 лв за литър.

Преди настъпването на кризата с коронавирус цените у нас варираха в интервала 2,30 до 2,40 лева за литър и от двете основни течни горива.

Потреблението на горива в страната също спада рязко през последните две седмици, в които България е официално под извънредно положение.

Според Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация, „вероятно общият спад на потреблението варира от 30 до 50 на сто." Още по-голям е сривът на търсене на пропан бутан и метан, които са основните гориво в таксиметровия бранш.

„Причината е в ограниченията на пътуванията, но скоро ще започнат полските работи и те не могат да бъдат спрени от никаква пандемия, а и тежката индустрия работи,“ добавя Симо Симов от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.Тагове: omvНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ