www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

55 км анкери за укрепване тръбата за София на тунел „Витиня“

14.02.2020 | Авто новини: Катастрофи » Пътна обстановка | Автор: Jordan Lukanov | 899 прочитания
A+ | A-

55 км анкери за укрепване тръбата за София на тунел „Витиня“

С 55 км анкери ще е укрепена тръбата за София на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“. Дължината на един анкер е 12 метра и се вкарва в стените на тръбата за връзка между облицовките и скалния масив.

При стартирането на ремонтните дейности в тръбата бяха открити множество пукнатини в облицовката и кухини. За запълването им, за да се заздрави съоръжението са използвани над 2500 куб. метра бетон. „Витиня“ е най-дългият пътен тунел - 1195 м, и е в експлоатация от 1984 година.

На съоръжението през миналата година бяха направени множество проучвания и експертизи, въз основа на които се предприеха аварийно-възстановителни дейности, за да се приведе съоръжението в съответствие с европейската директива 2004/54/ЕО за минималните изисквания за безопасност на тунелите на Трансевропейската пътна мрежа (TEN-T). В тази връзка ще бъдат направени и три напречни връзки - две пешеходни и една пътна, които ще свързват двете тръби на тунела, които ще се използват в случай на пътен инцидент. По този начин съоръжението изцяло ще отговаря на европейските изисквания.
 
Очаква се строителните дейности да завършат през втората половина на 2020 година. Индикативната стойност на аварийно-възстановителните работи е около 50 млн. лева. Ремонтираната тръба ще е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент, каквито има в тръбата за Варна.


55 км анкери за укрепване тръбата за София на тунел „Витиня“55 км анкери за укрепване тръбата за София на тунел „Витиня“55 км анкери за укрепване тръбата за София на тунел „Витиня“55 км анкери за укрепване тръбата за София на тунел „Витиня“

Тагове: АПИанкериукрепванетръбаСофияВарнатунелВитиняНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ