www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Премиера на албума „Приятелство в записи: Красимир Гатев свири Панчо Владигеров“

14.02.2020 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 1256 прочитания
A+ | A-

Премиера на албума „Приятелство в записи: Красимир Гатев свири Панчо Владигеров“

На 18 февруари 2020 г. (вторник) от 18,00 часа в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ (бул. „Евлоги Георгиев“ 94) ще бъде представен компактдиск с концертно изпълнение на трима от най-талантливите млади български музиканти. На запис ще прозвучат автентични записи на Красимир Гатев – два откъса от албума и началото на мащабната творба „Вариации върху песента „Горда Стара планина“. Публиката ще чуе и част от интервю на блестящия пианист, в което той говори за музикалното приятелство с великия композитор.

Албумът „Приятелство в записи“ празнува два огромни таланта и дългото им музикално партньорство. Така издателите отбелязват 75-годишнината от рождението на Красимир Гатев и 120-ата годишнина от рождението на Панчо Владигеров.
 
„Красимир Гатев разпява инструмента до най-големите му възможности“ – така музикалната критичка Олга Шурбанова описва дарбата на Красимир Гатев.

„Щастлив съм, че клавирното ми творчество се реализира от интерпретатор с мащабите на Красимир Гатев.“– споделя Панчо Владигеров.Взискателният композитор определя деликатната интерпретация на пианиста Гатев като еталон за изпълнението на творбите му.

За публиката и за музикалните критици Красимир Гатев е поетът на пианото, който музицира красиво, вглъбено, емоционално. Той е единственият български пианист, получил признание на най-големите международни клавирни конкурси в света, сред които са „Маргарита Лонг“ в Париж, „Кралица Елизабет“ в Брюксел, „Ван Клайбърн“ във Форт Уорт, в Хелзинки и в Монреал.

Селекцията от произведения в албума проследява еволюцията и най-характерното във Владигеровия стил в продължение на повече от 60 години. „Истински изпълнителски подвиг е изнасянето на капиталния цикъл „Вариации „Горда Стара планина“.

Тази творба изисква от изпълнителя много зрялост и майсторство. И трябва да се подчертае, че Красимир Гатев наистина притежава тези качества“, пише след концертното изпълнение на произведението проф. Константин Ганев.

Владигеров посвещава на Гатев последните си два опуса – „Четири фрески“, опус 69 (1977 г.) и „Три багатели“, опус 70 (1978 г.). В албума са включени документалните записи от премиерата на творбите.

„За мен най-важна винаги е била самата музика. (…) Музиката се е превърнала в моя „първа природа” с течение на времето. Тя е съвършена хармония и чистота, както на чувства, така и на интелект. Нещо, което не би могло да бъде фалшифицирано”, казва в едно от последните си интервюта пианистът.

Тази всеотдайност го прави изключителен музикант и учител. През 2017 г. негови почитатели и ученици, както и млади изпълнители създават фондация „Красимир Гатев“. За да може публиката да продължи да се възхищава и да съпреживява неговите прекрасни интерпретации, но и за да се издигат нагоре българската култура и образование, подчертава пианистката Симона Генкова, възпитаник на проф. Красимир Гатев.

В първият й спомен от неговите изпълнения е и мълчанието след концерта. „Беше истинска магия. Красимир Гатев беше много емоционален и харизматичен пианист. След такъв концерт човек дълго не може да проговори, да се откъсне от впечатленията.“

Албумът „Приятелство в записи“ е издаден от Музикалната компания „Gega New“ съвместно с Фондация „Красимир Гатев“ и Къщата-музей „Панчо Владигеров“. В концерта, посветен на албума и на Красимир Гатев, ще участват младите пианисти Александър Лиалиос, Мария-Десислава Стойчева и Мила Михова.

И тримата са сред най-добрите изпълнители на произведенията на Панчо Владигеров от новото поколение. Мария-Десислава Стойчева е носител на първа награда от Международния конкурс „Панчо Владигеров“ през миналата година и е призната за млад музикант на годината.

Александър Лиалиос, подобно на Красимир Гатев, е и преподавател в Националната музикална академия. Мила Михова е студентка в класа на проф. Мирослава Танева, но вече има няколко национални и международни награди.


Премиера на албума „Приятелство в записи: Красимир Гатев свири Панчо Владигеров“

Тагове: ПремиерамузикаалбумПриятелство в записиКрасимир ГатевсвириПанчо Владигеров

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ