www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

София Филм Фест 2020: „Рангел завинаги“ и „Пасажери“ допълват премиерния БГ пъзел

02.02.2020 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 953 прочитания
A+ | A-

София Филм Фест 2020: „Рангел завинаги“ и „Пасажери“ допълват премиерния БГ пъзел

„Рангел завинаги“ е документален филм за Рангел Вълчанов на сценариста и режисьора Коста Биков. Кинотворбата е копродукция на „Ред Карпет“ EООД и БНТ и по думите на неговите създатели е вълнуваща среща с невероятните истории и герои на големия режисьор, с неговите сънища и фантазии. Среща с невъобразимото му чувство за хумор и самоирония.

„В „Рангел завинаги“ Рангел Вълчанов разказва за киното, за Москва, за Карлови Вари, за Тайната вечеря, за шопите, за сърбите, за монголците, за глухите, за лудите, за книгите и за „нещо като нищо на света”... Един филм за Рангел Вълчанов, представен от самия Рангел Вълчанов. Филм, в който той - с „любов и нежност”, ще ни накара: „ Да си умираме - от смях... и да възкръсваме заедно с него – 24 пъти в секунда!”, казва режисьорът на филма Коста Биков.

Рангел Вълчанов остава един от големите майстори в българското кино. Режисьор на близо 20 филма, сценарист на осем, участвал като актьор в няколко филма, както и на театралната сцена. Неговият първи режисьорски филм се нарича „На малкия остров“ (награди от Прага и Мелбърн) и това днес звучи символично.

Защото самият Рангел Вълчанов си остава един самотен остров на таланта и красивата лудост в българското кино – има десетки отличия и награди, но нерядко остава неразбран. На голям световен успех се радва и антивоенният „Слънцето и сянката“, удостоен с призове от Сан Франциско и Лос Аламос (САЩ), Карлови Вари, Москва, Мелбърн и Кан.

Антиконформисткото, безкомпромисно кино на Рангел Вълчанов обаче дразни комунистическата власт. След като създава силни филми като „Инспекторът и нощта“, „Вълчицата и Езоп“, режисьорът е принуден да отиде да работи в Чехословакия. Шедьовърът на неговия живот е изповедалният „Лачените обувки на незнайния воин“, обагрен с мъдрост и взривове от фантазия филм, с който режисьорът доказва, че е майстор от световна величина.

Рангел Вълчанов е избран от своите колеги за филмов режисьор №1 на България през XX век. И тогава реакцията му е: „Изкуство, което печели почести, губи честта си.“

„Пасажери“ на сценаристите и режисьорите Здравко Драгнев и Цветан Драгнев е сред кинозаглавията, които ще участват в Документалния конкурс на 24-ия София Филм Фест. Филмът е портрет на обикновени хора, които в същото време са необикновени мечтатели. Това е визуален и поетичен разказ за състоянието на нещата в „другия свят“ на героите, в който те живеят своя по-хубав и по-красив живот.

Действието се развива в беден район в Северозападна България край река Дунав. На изоставен кораб приятели празнуват рожден ден. Бездомник, който живее на речната гара, е капитан. Мечтата на пасажерите е да пътуват до Норвегия.

В разговорите за бъдещето и миналото, техните ежедневни трудности и мечти, те разсъждават за прераждането, любовта, кравите, конете, Микеланджело, Прометей, пауните, стратосферата, Вселената, Бог и живота изобщо. Филмът „Пасажери“ е продукция на „Гала филм“ и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов.


София Филм Фест 2020: „Рангел завинаги“ и „Пасажери“ допълват премиерния БГ пъзелСофия Филм Фест 2020: „Рангел завинаги“ и „Пасажери“ допълват премиерния БГ пъзелСофия Филм Фест 2020: „Рангел завинаги“ и „Пасажери“ допълват премиерния БГ пъзелСофия Филм Фест 2020: „Рангел завинаги“ и „Пасажери“ допълват премиерния БГ пъзел

Тагове: София Филм Фест 2020Рангел завинагиПасажерипремиерниБГНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ