www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Нощ на европейското кино в Дом на киното на 6 декември

05.12.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 997 прочитания
A+ | A-

Нощ на европейското кино в Дом на киното на 6 декември

В дните между 2 и 6 декември 54 държави от Стария континент са домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. В София мястото Дом на киното, денят е 6 декември, началото - 19:00 часа. Филмът е "Момиче" на режисьора Лукас Донт, номиниран за "Златен глобус", носител за Queer Palm и "Златна камера" от Кан, с наградата на FIPRESCI и наградата за най-добър актьор в конкурсната програма "Особен поглед" в Кан.

„НОЩ на ЕВРОПЕЙСКОТО КИНО” през 2019 година е второто издание на проект, създаден по инициатива на Програма ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА - МЕДИА, който е с отворен, свободен достъп за повече от 14500 граждани на Европа и се организира в партньорство с Европа Синемас. На всяко от събитията домакини ще бъдат киносалони, които принадлежат на паневропейската верига Europa Cinemas.

Те ще започнат с прожекция на един от филмите, получили подкрепа от програма МЕДИА в последните две години. Публиката ще гледа 40 различни филми, избрани от местните разпространители. След прожекциите ще се проведат разговори с представители на творческите екипи на филмите или с филмови специалисти-кинокритици, а за финал на вечерта зрителите са поканени на коктейл. Събитията ще бъдат открити от ръководителите на бюрата на ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА - МЕДИА в съответната държава и представители на Европейската комисия.

Целта на този проект е да представи на гражданите подкрепата, която осъществява реално Европейския съюз за създаването на нови кинотворби. Европейската комисия влияе върху формирането на аудиовизуалния сектор чрез Програма МЕДИА от 1991 година. Постига се сериозен успех в подкрепа на съревнованието между представителите на аудиовизуалните индустрии и в стимулиране на културното многообразие в Европа.

Едно от най-важните действия е осигуряването на допълнителна финансова опора в реализирането на разпространението на европейските филми извън държавите, в които са произведени. Всяка година стотици филми могат да бъдат видени от публиката в цяла Европа с помощта на Програма МЕДИА.

Създателите на кино в цяла Европа добре познават и ценят МЕДИА. Но за публиката участието на тази програма в осигуряване на разнообразието от филми често остава извън информационния поток и е нужно да се постави специален акцент върху значимостта на МЕДИА за Европа.

Публиките са емоционално привързани към киносалоните в техните градове, в които се прожектират европейски филми с техните любими актьори и режисьори, но системата за финансиране от страна на Европейската комисия им изглежда като нещо далечно и несвързано директно с реалността. Този проект се реализира с цел да се изгради връзка между двете реалности, да се прокара мост между Програма МЕДИА с нейната значимост за киноиндустрията, и емоциите на зрителите, които ги превръщат в неразривна част от света на киното.

„Нощ на европейското кино" е уникално събитие, което ще се случи едновременно на 54 места в Европа. Благодарение на него публиката ще има възможност да усети своята принадлежност към много по-голяма и изпълнена с интересно многообразие общност. В същото време ще бъде гарантирана връзката с местните особености на кината и разпространението на филми във всяка отделна държава. Събитието ще даде и възможност за киноманите да надникнат „зад кадър” на филмовата индустрия, да зададат въпроси към създателите на филмите или към експертите от бюрата на Програма МЕДИА, да обменят мисли и впечатления в неформална обстановка.


Тагове: НощевропейскокиноДом на кинотодекември

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ