www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Гледаме Retrospective на 11 декември в пространство ДНК

05.12.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 872 прочитания
A+ | A-

Гледаме Retrospective на 11 декември в пространство ДНК

Международната програма „Мигриращото тяло“ на ДНК приключва ударно през декември с гостуването на последния проект на френския хореограф Жером Бел - „Retrospective“. След световната му премиера на тазгодишното издание на фестивала „Импулстанц“ във Виена, Retrospective ще бъде представен в България, което е първото гостуване на работа на една от водещите фигури на съвременния танц в световен контекст Жером Бел.

Идеята на проекта е да събере в една лента откъси от най-емблематичните представления и филми на хореографа: „Jérôme Bel“, „Shirtology“, „The show must go on“, „Véronique Doisneau“, „Disabled Theater“, филмите „Gala: Moonwalk“, представен в рамките на изложбата „Michael Jackson: OntheWall“ - 2018/2019, „Company Company“ и др. Прожекцията е на 11 декември от 19:30 часа в ДНК. „Rétrospective“ е част от програма „Мигриращото тяло” на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

Florian Gaité, Festival d’Automne à Paris 2019: „За своя двадесети проект, вместо да се опитва да създаде нещо ново, Жером Бел оглежда всичките си досегашни творби, като ги компилира и свързва във формата на заснети изображения. Разравяйки видео архивите си, той избира двадесет епизода от най-значимите си представления и ги организира с идеята да ре-конструира развитието на мисленето си за танц. Резултатът е 82-минутно видео, прожектирано на екран, без живо присъствие на сцена. По този начин „Rétrospective“ прави напречно сечение в корпуса на творчеството на хореографа, като максимално изявява основните концепции, с които той се занимава: тяло, език, култура, власт, уязвимост, като се фокусира върху връзката между танц и политика. Във видеото могат да бъдат проследени неговите големи теми като желанието за еманципация, активната сила на групата, деконструкцията на социалните идентичности, както и още много важни нишки в работата му. Хронологичната подредба на тези откъси прави възможно „обрисуването” на цялостен портрет на хореографа, който е колкото чувствителен, толкова и концептуален.“


Тагове: ГледамеRetrospectiveдекемврипространствоДНКНДК

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ