www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

"Светоглас" с премиера на нов албум в СГХГ на 28 ноември

26.11.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 1253 прочитания
A+ | A-

"Светоглас" с премиера на нов албум в СГХГ на 28 ноември

Музикална къща „Гега Ню“ и Софийската градска художествена галерия организират на 28 ноември (четвъртък) от 19:00 ч. в СГХГ премиера на новия албум на мъжката камерна формация „Светоглас“ – „Песента на славея“. Ще чуете на живо мъжкия вокален квартет, който трансформира песенния фолклор в пътуване между традицията и модерното с финес, с уважение и с дързост.

Даниел Спасов (тенор), Милен Иванов (бас), Виктор Томанов (баритон) и Станимир Иванов (тенор) предлагат необичайна интерпретация на музикалното наследство от всички етнографски области в България. Гласовете им премахват географските граници и създават ново, но и близко на сърцето национално звучене. Песента не е заключена в миналото, а, напротив, влива се в нови музикални форми, във вокални миниатюри, които правят старата мелодия живо и интимно изживяване.

Мъжкият четириглас е рядко съчетание в българската и в световната музика. Квартетът за фолклорна и църковна полифонична музика „Светоглас“ е точно това. Формацията е създадена преди 10 г. и пристъпва към познатото с деликатното майсторство на реставратор на бижута. Резултатът са песни, които интегрират бавно и бързо темпо, лирично и драматично, текст и контекст в оригинални пиеси, повечето от които са изпълнени акапелно. Само малка част от композициите имат инструментален съпровод – на тамбура и на необичайните за българския фолклор виолончело, пиано, обой, китара.

Албумът „Песента на славея“ звучи красиво с присъщите за фолклорното пеене чистота и яснота. „Сгласянето“ (старата дума за съгласие) вплита и усуква една в друга вокалните нишки естествено и без излишни орнаменти.

Издател на албума е „Гега Ню“ с подкрепата на Сдружение „Фолклорен извор“ – село Царевец, община Свищов. Концертът в Софийската градска художествена галерия е посветен на 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България.


Тагове: СветогласконцертпремиераалбумСГХГ

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ