www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Изложба с плакати и в театър "Азарян"

13.11.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 1085 прочитания
A+ | A-

Изложба с плакати и в театър "Азарян"

Освен във фоайетата на НДК 9-ото Международно триенале на сценичния плакат се простира и във фоайето на Театър Азарян. Там е разположена една от най-интересните изложби, част от триеналето – тази на международното жури на тазгодишното издание.

Тя може да се види всяка вечер преди редовните представления от програмата на Театър Азарян, както и целодневно в Нощта на театрите – 16 ноември. Тогава Театър Азарян се включва в инициативата със спектаклите „Островът на съкровищата” от 16:30 ч. и с документалния спектакъл „Апарт” на сцена Backstage от 20:00 ч. театралната сцена в НДК ще се включи в Нощта на театрите.

Членовете на журито от триеналето, които тази година определиха наградените участници и чиито творби могат да се видят в Театър Азарян, са: Лекс Древински (Германия), Радован Йенко (Словения), Агнешка Жемишевска (Полша), Божидар Йонов (България) и творби на Божидар Икономов (1943-2016). Всички те са разпознаваеми автори с неповторими творчески почерци. Артистичните им и житейски пътища олицетворяват по удивителен начин съчетанието между различните стилове и културни традиции.

Проф. Лекс Древински, освен с приз от триеналето в София, е може би най-награждаваният европейски плакатист, роден и завършил в Полша и свързал блестящата си кариера на художник с Германия. Плакатите на проф. Радован Йенко за Малкия театрален фестивал в Дубровник са отличени с голямата награда на предходното триенале и са пример за пъстър и изтънчен микс от образи и послания с полско влияние (авторът е възпитаник на великия Томашевски). Агнешка Жемишевска е представител на новата вълна плакатисти, преподавател, куратор, изследовател и блогър с активно присъствие в актуалните процеси на рекламния и графичен дизайн.

Плакатите на Божидар Икономов и проф. Йонов са високо оценени не само на национално, но и на международно ниво. А темата на тазгодишното издание на триеналето – Арт фестивали, присъства често в творчеството на Икономов. Плакатите от 9-ото Международно триенале на сценичния плакат могат да се видят до 24 ноември от 11:00 до 18:00 ч. във фоайетата на НДК. Входът за посетители е свободен.


Изложба с плакати и в театър "Азарян"Изложба с плакати и в театър "Азарян"

Тагове: ИзложбаплакаттеатърАзарян

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ