www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Отново великият "Одисей" на книжния пазар

12.11.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 1236 прочитания
A+ | A-

Отново великият "Одисей" на книжния пазар

"Хеликон" пусна от началото на ноември "Одисей" от Джеймс Джойс. Изданието с твърди корици е в 840 стр. с обновен превод от Иглика Василева.

Джеймс Джойс: "Вмъкнал съм тъй много неясноти и загадки, че векове наред професорите има да спорят какво съм искал да кажа, а това е единственият начин да си осигуря безсмъртие."

Валери Ларбо: "В литературата името и творбите на Джеймс Джойс са онова, което са в науката имената и теориите на Фройд и Айнщайн. Струва ми се, че дързостта и суровостта, с които Джойс описва и представя инстинктите, смятани за най-долни в човешката природа, му идват от примера на великите казуисти... От йезуитите Джойс е придобил устремената си хладност и липсата на всякакво уважение към човека с неговите слабости на плътта..."

Езра Паунд: "„Одисей” принадлежи към великата категория на романи с облик на соната. В него няма нито ред, нито дори половин ред, който да не е натоварен с безподобна интелектуална наситеност. Това е книга, която всеки истински ценител на литуратурата е длъжен да прочете."

Едмънд Уилсън: "„Одисей” е може би най-правдивата рентгенова снимка, направена някога на обикновеното човешко съзнание. Романът е гениална творба, свидетелстваща за поетическата способност на Джойс да насища с всеобхватен смисъл най-частни и най-делнични премеждия – той създава рапсодии на красотата, чиято висота никога досега не е била достигана в английската белетристика."

Антъни Бърджес: "Днес вече за всички е ясно, че „Одисей” е най-великият роман на столетието."


Отново великият "Одисей" на книжния пазар

Тагове: ХеликонкнигаДжеймс ДжойсОдисейкнижния пазар

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ