www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Нощ на театрите 2019: Премиера на "Ада Лавлейс" в ДНК към НДК

08.11.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 1429 прочитания
A+ | A-

Нощ на театрите 2019: Премиера на "Ада Лавлейс" в ДНК към НДК

В Нощта на театрите – 16 ноември от 19:30 часа, в ДНК–пространство за съвременен танц и пърформанс ще можете да се насладите на премиерния спектакъл на Анна Данкова – „Ада Лавлейс“. Ада Лавлейс (1815–1852) е единствената законно родена дъщеря на световно известния романтичен поет Лорд Байрон. Строгото ѝ систематично обучение по математика, инициирано от майката, има за цел да спаси Ада от лудостта на бащата (когото тя никога не успява да види).

Ада развива математика, която нарича „Поетична наука“, счита се за първия компютърен програмист в света. Дори да е възможно този нейн принос да бъде дискутиран, никой не оспорва факта, че Ада е учен визионер, прозрял цифрите, буквите, нотите, като символни езици. Тя открива потенциала на сметачната машина да изписва текстове и да композира музика.

Пърформансът изследва чувствителността и менталността на Ада Лавлейс през едно ключово за вербалния ѝ език понятие – представата за видимо-невидимо. Основно сценично средство е окото като идеен (камера обскура), чувствителен (физически), механичен (видео камера) апарат. По подобен начин е реализиран и звукът, който представлява пулсът на актрисите в реално време, изследвайки сърцето като „апарат“ на чувствата и помпа на живота.


Тагове: Нощ на театрите театърспектакълпремиераАда ЛавлейсДНКНДК

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ