www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Блокчейн технология при доставките на кобалт за елмобилите на Volvo

07.11.2019 | Авто новини: Авто Продукти » Технологии | Автор: Jordan Lukanov | 2512 прочитания
A+ | A-

Блокчейн технология при доставките на кобалт за елмобилите на Volvo

Волво ще бъде първият производител на автомобили, който прилага на световно ниво проследяемост на кобалта, използван в батериите му, чрез проследяване на веригата за доставки. Заявлението идва непосредствено след официалното представяне на първия изцяло електрически автомобил на компанията – Volvo XC40 Recharge.

Едно от основните предизвикателства, свързанo с устойчивото развитие, пред коeто са изправени производителите на автомобили, е проследяването на суровините, които се използват при производството на литиево-йонни батерии, като кобалта. Volvo Cars се ангажира с това, като гарантира, че клиентите могат да управляват електрифицирани Volvo автомобили, знаейки, че материалът за батериите е добит отговорно.

Технологията за проследяване на веригата за доставки създава прозрачна и надеждна мрежа за споделяне на данни, значително повишава прозрачността на процеса за доставки на суровини, тъй като информацията за произхода на материала не може да бъде променена незабелязано.

Volvo Cars постигна споразумение със своите два световни доставчика на батерии - CATL от Китай и LG Chem от Южна Корея. Също така, от тази година компанията се договори и с водещите технологични фирми за проследяване на веригата за доставки, които да се грижат за прилагането на проследяемост на кобалта.

Технологичните фирми Circulor и Oracle използват blockchain технологията в цялата верига за доставки на CATL, след успешния старт по-рано това лято. А мрежата Sourcing Blockchain (RSBN), заедно със специалистите от RCS Global и IBM се занимават с внедряването технологията в доставката на LG Chem веригата.

Blockchain представлява дигитална книга, съдържаща списък от записи, свързани помежду си чрез криптография. В рамките на веригите за доставка технологията създава записи на транзакции, които не могат да бъдат променени, като същевременно прилага общ набор от правила за това, какви данни могат да бъдат записвани. Това позволява на участниците да проверяват и одитират свободно транзакциите си.

В конкретния случай данните в blockchain включват произхода на кобалта, информация като тегло и размер, верига на попечителство и данни, потвърждаващи, че действията на участниците са в съответствие с изискванията за доставки на OECD. Този подход помага да се създаде доверие между участниците по веригата на доставки.


Блокчейн технология при доставките на кобалт за елмобилите на VolvoБлокчейн технология при доставките на кобалт за елмобилите на Volvo

Тагове: БлокчейнтехнологиядоставкикобалтелмобилVolvo

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ