www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

В Русия разработиха безпилотен КамАЗ

06.11.2019 | Авто новини: Автоновини » Камиони и автобуси | Автор: Jordan Lukanov | 1448 прочитания
A+ | A-

В Русия разработиха безпилотен КамАЗ

Руската "ВИСТ Груп" (ГК "Цифра"), Университет "Назарбаев" (Казахстан) и ПАО "КАМАЗ" представиха безпилотен влекач върху базата на камиона КамАЗ 5490 Нео. Такива машини ще бъдат използвани за превоз на товари вътре в промишлените обекти.

Разработката на безпилотника беше разделена на два етапа. В първия стадий специалистите от "ВИСТ Груп" частично преоборудваха камиона за автономна езда, поставяйки в него комплекс оптически далекомери LIDAR, сензори, радараи и система за позициониране от компаниите Continental, Quanergy, Trimble. Изпитанията се провеждаха на територията на иновационния център Сколково.

Във втория етап към проекта се включиха специалистите от Назарбаев Университет, които добавиха в машината система за компютърно зрение. С нейна помощ електрониката може да разпознава различни обекти на пътя, в това число хора, животни, препятствия и маркировка.

Въз основа на тази информация компютърът самостоятелно изгражда маршрута за оптимално движение. Сега тестовете са преместени на територията на Университет "Назарбаев", на който е предоставен безпилотен камион за временно безплатно ползване за период от 12 месеца.


Тагове: РусияразработихабезпилотенКамАЗбезпилотник

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ