www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Нежната революция - 30 години по-късно

31.10.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 1792 прочитания
A+ | A-

Нежната революция - 30 години по-късно

Чешки център София, Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София организират поредица от културни събития, свързани с чехословашкото развитие от 1989 г. насам. Очаквайте пълната програма на събитията, които ще бъдат със свободен вход, на официалния уебсайт и на Facebook страницата на Чешки център.

Тази година Чехия и Словакия честват 30 години от края на комунистическия режим в тогавашната Чехословакия. По този повод Чешки център София, Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София организират поредица от културни събития, с които припомнят за Нежната революция от 17 ноември 1989 година. Програмата включва дискусии с популярни чешки личности, изложби и прожекция на филми, които ще се състоят в Чешки център София и Посолството на Словашката република в София между 11 и 29 ноември със свободен вход.

За да почетат 30-ата годишнина от настъпването на демокрацията в Чехия и Словакия, организаторите са подготвили серия от дискусии с Таяна Гербоцова, Владимир Мерта, Вилиям Рот, Петър Плацак, Вацлав Белохрадски, Марек Волнер и други. Всяко събитие ще е свързано с творчеството и културата, характерни за времето на недемократична Чехословакия, революцията, падането на комунизма и промените след Нежната революция. Дискусиите ще пренесат всички присъстващи във времето на режима, подчертавайки чувството на зависимост и нуждата за творческа свобода. Фокусът ще бъде върху развитието на държавата след събитията от 1989 г., социалните и културни промени и погледа към демократичното бъдеще.

Всеки ден между 11 и 29 ноември посетителите на Чешкия център ще имат възможност да разгледат образователни изложби, посветени на демокрацията и човешките права. Изложбите ще разкрият значими текстове на Вацлав Хавел – последния президент на Чехословакия и първия президент на Чехия. А от 15 до 17 ноември ще се излъчват филми от чехословашката кинематография, създадени след настъпилите промени, които биха били забранени по време на комунистическия режим в страната.

Нежната революция е едно от най-паметните събития за Централна и Източна Европа. Дни след падането на Берлинската стена и обединяването на Германия, на 17 ноември 1989 г. група студенти от Прага излизат на мирна демонстрация, която прераства в масови ненасилствени протести срещу комунистическия режим в страната. Продължавайки до края на декември 1989 г., този период е познат като Нежната революция на Чехословакия, с която народът успява да свали дългогодишното комунистическо управление и да предизвика първите демократични президентски избори след 1946 г.

„Щастливи сме, че ще отбележим 30-ата годишнина от Нежната революция и в България. Всички личности, които ще ни посетят през дните, посветени на мирната революция, действително са участвали в събитията от 1989 г. и ще споделят случилото се от първо лице. Благодарение на промените, настъпили след този исторически момент, европейските държави се развиват с демократичен поглед напред, като изключително се гордеем с постигнатото. За нас е чест да отбележим годишнината тук и очакваме с нетърпение всички срещи” – сподели Дагмар Остранска, директор на Чешки център София.


Тагове: Нежната революцияпо-къснофилмисценапосолство

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ