www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Класика от "Мосфилм" гостува на Киномания 2019

30.10.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 672 прочитания
A+ | A-

Класика от "Мосфилм" гостува на Киномания 2019

Киномания 2019 ще представи някои от най-великите класически филми - дело на най-голямата руска и съветска кинокомпания „Мосфилм”. Нетипичните филмови заглавия от средата на миналия век, които са част от програмата на фестивала, ще предложат на посетителите в кино „Люмиер Лидл” истинско разнообразие от жанрове и вълнуващи сюжети. Продукциите „Александър Невски”, „Дерсу Узала” и „Спартак”, ще бъдат прожектирани съответно на 6, 7 и 8 ноември от 19:00 часа.
 
Режисьорите Сергей Айзенщайн и Дмитрий Василиев създават истинска новаторска творба с филма „Александър Невски” през 1938 година. Докато филмите на Айзенщайн от 20-е години на миналия век – „Броненосецът Потьомкин” (1925 г.) и „Октомври” (1928 г.), акцентират върху съветските маси като колективен герой, класиката „Александър Невски” поставя фокус върху героичната личност, съчетавайки технологичните реалности на епохата.

Като драматизира усилието на принц Невски да отблъсне бруталните тевтонски рицари от Свята Русия от XIII в., филмът залага на установените литературни и артистични средства на изразяване. Новаторското е, че зрелищното действие е до такава степен синхронизирано със специално написаната музика на Прокофиев, че самият Айзенщайн нарича структурата на филма си „симфонична”.
 
Ден по-късно млад рицарски офицер, изпратен на изследователска мисия в сибирската тайга, ще срещне възрастен ловец от местно племе във филма „Дерсу Узала” (1975 г.). Идвайки от два напълно различни свята, двамата мъже ще споделят едни и същи опасности и емоции. Следва история за приятелството, родено в самата същност на природата, разказана майсторски от японския кинорежисьор Акира Куросава.

Киноманите ще имат възможността да гледат и легендарната постановка на Болшой театър „Спартак” от 1977 година. Сюжетът на балета засяга теми за властта и потребността от саможертва, представяйки конструкцията между четирима герои – добри срещу коварни мъж и жена. В незабравимата финална сцена – нерелигиозно разпъване на кръста – Спартак ще бъде въздигнат високо над своите екзекутори, а тялото му ще бъде пронизано от остриетата на безброй копия.Класика от "Мосфилм" гостува на Киномания 2019

Класика от "Мосфилм" гостува на Киномания 2019

Тагове: КласикаМосфилмгостуваКиномания 2019филм

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ