www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Индонезийска постоянна колекция в Квадрат 500 от 17 септември

16.09.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 1309 прочитания
A+ | A-

Индонезийска постоянна колекция в Квадрат 500 от 17 септември

От 17 септември 2019 г. българската публика и гостите на София ще имат възможността да се любуват на културни артефакти и творби на изкуството от Индонезия като част от постоянна експозиция на Националната галерия в Квадрат 500. Добрите приятелски отношения между Индонезия и Националната галерия в София могат да бъдат проследени още от 1960 г., когато президентът Сукарно посещава престижната институция.

60 години по-късно, отношенията са по-добри от всякога и след дългогодишно партньорство и по време на официална визита на министъра на външните работи на Република Индонезия – Н.Пр. г-жа Ретно Марсуди, Националната галерия вече разполага с артефакти от Индонезия - най-големия архипелаг на земята, район в Югоизточна Азия, известен със своето разнообразие. Липсата на каквито и да е творби от Индонезия до момента в колекцията на Националната галерия вдъхновява Н.Пр. г-жа Сри Астари Расджид, посланик на Република Индонезия у нас, да направи дарение на предмети от бита и културата на далечната държава.

Текстил, бижута от злато и сребро от различни етноси и острови, съдове за церемонии и съхранение на храна, древен стол за обрязване и кукли от индонезийския традиционен театър на сенките, са само някои от ценните предмети, представящи райони от о. Суматра (на запад) до индонезийска Папуа (на изток), които ще бъдат в постоянната експозиция на Националната галерия. Ръчно рисуваният текстил, наричан батик, е национална гордост на Индонезия и от 2009 обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Благодарение на щедрото дарение на г-жа Рерие Лестаи Мурдиджат на два батика, разказващи истории и на традиционния текстил от колекцията на посланика, всички те заедно с много други забележителни предмети са експонирани в зала 20 на Квадрат 500.

Чрез тази необикновена изложба, която ще бъде открита от Боил Банов - министър на културата на Република България и от Н. Пр. г-жа Ретно Марсуди - министър на външните работи на Република Индонезия, Националната галерия и посолството на Индонезия не само предлагат един по-добър междукултурен диалог, като обогатяват националната колекция, но и поощряват откриването на нови пътища в сферата на туризма, търговията и инвестициите.


Индонезийска постоянна колекция в Квадрат 500 от 17 септемвриИндонезийска постоянна колекция в Квадрат 500 от 17 септември

Тагове: ИндонезияпостояннаколекцияКвадрат 500

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ