www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Пешеходна и велоалея от гара "Пионер" до ВТУ

13.09.2019 | Авто новини: На 2 гуми » Велосипеди | Автор: Jordan Lukanov | 1957 прочитания
A+ | A-

Пешеходна и велоалея от гара "Пионер" до ВТУ

Работим по инициатива на Столичната община за изграждането на велосипедна и пешеходна алея от ВТУ „Тодор Каблешков“ до гара „Пионер“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязко, по време на представяне на идеята за изграждането на Зелен ринг в столицата, от кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект на града Здравко Здравков.
 
„В момента се изготвя планът, който ще бъде представен за обществено обсъждане. Процедурата предвижда, след като той бъде приет и влезе в сила, Общинският съвет да изрази своята воля за безвъзмездно придобиване на имотите на НК „Железопътна инфраструктура“, които попадат в зоната на проекта. Когато това се случи, Министерският съвет трябва да излезе с решение за безвъзмездно предоставяне на имотите на Столичната община“, обясни Росен Желязков. По думите му терените, които ще бъдат прехвърлени са над 60 декара.
 
„Основната функционалност на тази територия ще бъде изграждането на велосипедни алеи, които ще подобрят градската свързаност. 60 процента от терените са предвидени за озеленяване, което ще създаде една паркова среда, с възможност за разгръщане на цялостна концепция за градска мобилност. Това е проактивна политика, която много скоро ще доведе до реални резултати за развитието на нашата столица, като зелен град“, допълни министър Желязков.
 
„Проектът за изграждането на над 3 километра линеен парк с велоалея, който ще минава по трасето на старата жп линия в София, е първият участък от Зеления ринг, който искаме да изградим. Това е ключов, знаков и труден проект, който изисква цялостна координация с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, което е принципал на НК „Железопътна инфраструктура“, собственик на имотите“, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че целта е всички квартали, през които минава Зеленият ринг, да имат екологична връзка с парковете в града.


Тагове: ПешеходнаалеявелоалеягараПионерВТУ

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ