www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Пътепис на Габриел Гарсия Маркес за Източна Европа

13.08.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 1367 прочитания
A+ | A-

Пътепис на Габриел Гарсия Маркес за Източна Европа

„Пътешествие по Източна Европа“ е художествен пътепис в пет социалистически държави през 1957 година. Това са ГДР, ПНР, ЧССР, УНР и СССР. Но нека думата „пътепис“ да не подвежда читателя.

Знаем, че Гарсия Маркес не е способен да не пише художествено. Книгата е пълна с подробности за началото на социализма в казаните страни 12 години след края на Втората световна война и за хората в тях, с техните национални особености и с множество индивидуални случки.

През 1957 г. трима – авторът, неговият приятел и биограф Плинио Апулейо Мендоса и сестрата на Плинио, Соледад – решават да преминат оттатък Желязната завеса с един автомобил, купен в Париж, и да видят „как стоят нещата със социализма“. И виждат.

В книгата има изненада, тъга, покруса, одобрение, хумор и Маркесова ирония. И много факти.

Нека за момент да оставим изказванията „Социализмът беше прекрасен!“ и „Социализмът беше ужасен!“ и да прочетем как го е видял Гарсия Маркес. Трябваше ни карта на Европа, приблизително около 1957 г., плюс-минус някоя година.

Написахме в интернет, в търсачката: „Европа карта 1957“. И първото, което излезе, беше една голяма карта на Европа, точно от 1957 г., на списание „Нешънъл Джеографик“. На някои хора им върви.

Книгата е много червена. Не заради социализма. Червеното е пълноправен и много хубав цвят. То не е виновно, че комунистите са го взели да ги преставлява. Комунизмът така и не се състоя (нито някога се е състоял някъде), но милиони други неща са червени и красиви.

"Пътешествие по Източна Европа"
Автор - Габриел Гарсия Маркес
Издател - Лъчезар-Минчев
Преводач - Емилия Юлзари
Брой страници - 160
Година на издаване - 2019
Корици - твърди
Цена - 18.00 лв.


Тагове: ПътепискнигаГабриел Гарсия МаркесИзточна Европаиздателство

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ