www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Коя марка е модерна, надеждна и добра? (допълнено с видео)

01.08.2019 | Авто новини: Авто пазар » Световен опит | Автор: Borislav Tzakov | 7296 прочитания
A+ | A-

Коя марка е модерна, надеждна и добра? (допълнено с видео)

Всеки любител на автомобили задава този въпрос и очаква ясен отговор. Истината е, че идеален автомобил няма. Когато избираме, всеки от нас определя кое е най-доброто, но според собствените си нужди и предпочитания. И все пак нека задам няколко допълнителни насочващи въпроси, с които може би ще уточним приоритети, важни за голяма част от хората. Така, естествено, ще ви предложа и препоръки:  

   1/ Искате ли вашето превозно средство да е от марка, която сама произвежда двигателите си?  И те са толкова добри, че държат сухоземния рекорд за максимална скорост с дизелов мотор – малко над 560 км/ч? И, освен това, са с практически нулеви вредни емисии.

   2/ Интересува ли ви екологията? Дизеловите агрегати на тази марка днес вече са с практически нулеви вредни емисии, с което никой автомобилен бранд още не може да се похвали. Освен това през последните 10 години здраво инвестира в електрифицирането на голяма част от гамата си.

   3/ Предпочитате ли да контактувате със стабилен производител със 75-годишна история, който непрекъснато се развива и сега има повече от 15 000 служители в над 150 страни в целия свят?

   4/ Държите да е перспективен, нали? Защото тази фирма реализира 18% ръст за последната година и само през 2019 ще извади 35 нови модели?

   5/ Важни ли са за вас следпродажбеното обслужване и сервиза? Техническа диагностика на всички действащи машини се прави всяка сутрин, още със запалването на двигателя.

   6/ Има ли някой, който не обича лукса? Кожена тапицерия, релефни цветни шевове, дори брандинг на седалките…Коя марка е модерна, надеждна и добра? (допълнено с видео)

Ако и вие, както и аз, споделяте тези приоритети, то тогава възможностите за избор силно се стесняват и следващото ни превозно средство би следвало да е от британската марка JCB … трактор, багер или телетрък.

Нормално е всички ние да си мислим, че автомобилните производители са най-напред  с иновативните технологии, модерните решения, постигането на екологичните изисквания. Но все по-често изскача информация, как например при камионите е внедрено нещо ново и уникално или пък че автобусите вече се карат по-лесно от лека кола. Ето още малко интересна информация за достиженията при един от най-добрите производители на пътно строителна техника, багери, трактори, кари и други тежки и по-леки машини, от когото има какво да научат всички автомобилни гиганти.Коя марка е модерна, надеждна и добра? (допълнено с видео)

JCB са инициалите на създателя на бранда – Joseph Cyril Bamford. През 1945 година той купува един комплект за заваряване 2-ра ръка и започва да прави ремаркета за селскостопанска работа. Начинанието бързо се разраства. Сега, 75 години по-късно, тази приказка на английския успех има следните измерения: 22 производствени центъра на 4 континента, 770 дилърства в над 150 държави и 15 000 служители. Обслужването на клиентите е първокласно, защото всеки час престой на този тип машини си е чиста загуба. При нужда, 95% от общо 240-те хиляди резервни части и детайли могат да бъдат доставени до всяка точка на света в рамките на 24 часа от някой от 17 склада, умно разпределени по цялата планета.

В момента всяка една от редовно и постоянно действащите в света над 250 хиляди машини е онлайн свързана чрез платформата Live Link Telematics . Всяка сутрин, когато някой я стартира, автоматично се извършва тест на техническото й състояние. При проблем, специалистите от компанията се свързват с клиента и дават консултации или препоръки.     Коя марка е модерна, надеждна и добра? (допълнено с видео)

През десетилетията JCB може да се похвали с много изобретения и внедрени за първи път идеи:

-          Те правят първия комбиниран багер – товарач, който може да копае и товари, но също така да избутва или заравнява земна маса и други материали. Така, вместо на един обект да работят две машини, отива само една.

-          Техен е и първия трактор с окачване, който освен да върши работа на полето, може да се придвижва с нормална скорост и по шосетата.

-          За да е лесно и да се пести време, те внедряват ротиращите се платформи и кабини, което прави машините много по-гъвкави за използване. Можеш да работиш навсякъде около теб, без да трябва да маневрираш.

-          Английският производител е патентовал и телестопичната стрела, която дава невероятни възможности на мото и електрокари, товарачи, подвижни кранове за повдигане и преместване. Интересно е например колко време и място се печели от телескопичната технология при един електрокар. С него можем да товарим целия камион само от едната страна. Вдигаме товар с тегло 1900 кг и височина 2 метра и го поставяме на точното място. Заради тази възможност за по-прецизно подреждане, можем да спечелим до 70 кв.м само в един TIR. А също и време – например само за вдигането и свалянето на платнището от другата страна на камиона биха отлетели още най-малко 8 минути, да не говорим за бавенето при подреждане.

-          В JCB през годините сами разработват и произвеждат дизеловите си агрегати. Те са големи и мощни, но в момента имат филтър за твърди частици, 3 катализатора, Стоп/Старт система и реално са с почти нулеви емисии на въглеродни и азотни оксиди. Но освен чисти, те са изключително ефективни и икономични. Изчислено е, че с усъвършенстването им и внедряването на нови технологии за намаляване на разхода, през последните 15 години е спестено на клиентите, а и на природата, изгарянето на 2,5 млрд. литра нафта.

-          Въпреки невероятните резултати при дизеловите машини, каквито никой автомобилен производител не може дори да сънува, в JCB през последното десетилетие активно се работи и по линия на електрификацията. Резултатът е, че вече има налична цяла гама от 6 изцяло електрически машини от различен тип, които не отстъпват по ефективност, но са много по-изгодни за експлоатация. Става дума предимно за по-малки многофункционални багери и екскаватори, електрокари и повдигачи. Те могат да работят навън, но и вътре в помещенията, без да е необходимо извеждане на отработените газове. С едно зареждане на ток за около 2 часа те изкарват цяла 8 часова смяна.Коя марка е модерна, надеждна и добра? (допълнено с видео)

Зад всеки успех винаги се крие някаква стратегия. При JCB тя не е тайна. Производството е тръгнало от нуждата, в трудните години веднага след втората световна война. Всеки нов продукт, всяко изобретение е правено, защото хората и бизнеса са имали необходимост от него в конкретния момент. От създаването си досега компанията си остава фамилна собственост и целият екип държи на тази тясна връзка с клиентите. И днес продължава да се ръководи от сина на нейния основател, който, заради мястото на JCB в английската индустрия, сега носи титлата „СЪР“. Мисли напред в бъдещето и логично - кара изцяло електрическия Jaguar I-Pace. 

И, понеже тези дни е адски трудно да се прогнозира развитието и промените в автомобилният бранш, ще споделя с вас някои от проучванията на JCB, които гарантират добри перспективи и бъдещ растеж. Прогнозите сочат, че населението на земята ще продължава да расте и до 2030 г. се очаква да достигне 10 милиарда. 70% от тях ще живеят в градовете. Това води до допълнителна нужда от строеж на много нови домове, болници, училища, транспортни връзки, складове и др. А това означава и необходимост от много и нови мултифункционални машини, пригодени предимно за работа в градска среда, ефективни и икономични, екологично чисти и надеждни. За всичко това, което ще е приоритет утре, JCB мисли и здраво работи днес. 

Борислав Цаков – Бирмингам, ВеликобританияТагове: jcbНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ