www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Професионалисти без опит в пилотно практическо обучение

30.07.2019 | Авто новини: Катастрофи » Транспорт и логистика | Автор: Jordan Lukanov | 1956 прочитания
A+ | A-

Професионалисти без опит в пилотно практическо обучение

Кариерата на професионалния шофьор става все по-атрактивна за българите, като реализация в бранша търсят и много младежи. Тази тенденция ясно пролича в пилотен проект за безплатно допълнително обучение на шофьори с категория C+E без опит, който се проведе в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и Варна.

В рамките на 2 месецав проекта взеха участие над 80 души, от които 70% млади шофьори под 35 години. “Професионален шофьор - Старт в кариерата” е съвместна инициатива на логистичната компания Транспрес и Volvo Trucks България, като целта е новите професионалисти да получат комплексно и практически ориентирано обучение, за да се подготвят за работния процес.

Проучване на Агенцията по заетостта за 2019 година поставя професионалния шофьора на първо място в категорията за най-търсените професии в България, изискващи висше образование или правоспособност. Същевременно според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ над 27 хиляди шофьори са придобили правото за управление на тежкотоварни автомобилисамо през 2018 година.

Въпреки това съществува недостиг на шофьори на тежкотоварни автомобили в транспортния сектор. Една от причините е липсата на реален опит след регламентирания от държавата курс в тази категория от 20 часа кормуване. Така се заражда и идеята за допълнително практическо обучение на шофьори без стаж.

„Пилотният ни проект приключи изключително успешно. След обученията нашата компания назначи 16 професионални шофьори на работа. Обратната връзка, която получаваме е много добра. Стараем се да предлагаме все по-добри условия на труд, да повишаваме квалификацията на служителите си чрез редовни обучения и да работят на най-новите камиони със съвременни технологии. По този начин се повишава и нивото в сектора и качеството на услугите, от което всички имаме полза“, посочва управителят на българската логистична компания Транспрес Веселин Стоянов.

„В световен мащаб Volvo Trucks инвестира постоянно време и усилия в допълнителни обучения за професионалните шофьори, които са насочени както към повишаване на безопасността на пътя, така и към оптимизиране на горивната ефективност. Активната и пасивна безопасност в нашите камионите е приоритет, но човешкият фактор продължава да бъде водещ. Вярваме, че такива обучения са от изключителна важност, както за самите шофьори, така и за бранша като цяло.”, обяснява Карин Йохансон, Управител на Волво Груп България.

В рамките на кампанията обучители от Транспрес и Volvo Trucks България с дългогодишен опит предадохазнанията си при работа с различните конфигурации камиони и ремаркета.Шофьорите се запознаха с новите технологии при камионите и софтуерните решения, които водачите използват ежедневно в работата си. В обученията бяха включени демонстрации за правилно и безопасно управление на автомобилите и операции сприлежащите към тях ремаркета и контейнери.

Участниците имаха възможност да зададат всичките си въпроси относно професията, необходимите стъпки и документи за стартиране на кариерата. Логистичният лидер Транспрес планира да продължи съвместната инициатива с Volvo Trucks България още тази есен с обучения в други градове в страната.


Професионалисти без опит в пилотно практическо обучениеПрофесионалисти без опит в пилотно практическо обучениеПрофесионалисти без опит в пилотно практическо обучение

Тагове: Професионалиститранспортлогистикапрактическо обучение

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ