www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Завършват Сливница - Калотина до края на 2021 година

20.07.2019 | Авто новини: Катастрофи » Транспорт и логистика | Автор: Jordan Lukanov | 1065 прочитания
A+ | A-

Завършват Сливница - Калотина до края на 2021 година

До края на 2021 година българският участък Сливница – Драгоман – сръбска граница ще бъде успешно приключен. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков днес по време на визитата си в Сърбия.
 
„Много скоро ще се похвалим с напълно изграден Коридор 10, от Черно море до Великобритания, без светофари и без затруднения. Ще остане само въпросът с преминаването на границите, но се надявам, че в най-скоро време със стремежа на Република Сърбия да стане пълноправен член на ЕС и нашия стремеж да влезем в Шенгенското пространство ще намалят административните пречки, ще се подобри свързаността, което ще доведе до по-доброто развитие и благоденствие на нашите народи”, отбеляза министър Росен Желязков. По думите му между двете държави няма нерешени въпроси, както по отношение на транспортните операции, така и при реализирането на инфраструктурните проекти.

„Информирахме нашите сръбски колеги за процеса на изграждане на жп трасето от София до сръбската граница като трасето е разделено на два участъка – от Волуяк до Драгоман и от Драгоман до границата. Първият участък ще бъде завършен в този програмен период. От Драгоман до сръбска граница ще бъде планиран за следващия програмен период от 2021 година със средства по оперативна програма, Механизъм за свързана Европа и Кохезионния фонд за регионално развитие. По наши разчети от София до сръбска граница, със сложното инфраструктурно съоръжение, което е от Драгоман до границата трябва да сме готови до 2025 година. Надяваме се, че ще се движим паралелно с колегите от Сърбия, за да може влаковете от София към Европа да пътуват с необходимата проектна скорост, която в нашия участък ще бъде 160 км/ч.”, каза още министър Росен Желязков.

Вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович заяви, че с реализирането на тези проекти ще бъдат намалени задръстванията на границата. „Радваме се, че и България строи магистрала и че пътуването за туристите ще стане много по-лесно. Разговаряхме и за железопътните връзки като се надявам отсечката частта в Сърбия да е готова до 2024 година”, каза още Зорана Михайлович.

„Свързаността във всяка една област, за която двамата министри говориха е нещо, което е част от софийската декларация, от усилията, които България прави за свързаността в региона и за по нататъшния път на страните от Западните Балкани към ЕС. Днешният разговор беше изцяло в дневния ред на отношенията между България и Сърбия и отношението между ЕС и Сърбия. Аз съм безкрайно удовлетворен от нивото на разговорите и от изключително откровения дух на доверие между двамата министри”, изтъкна извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Сърбия Радко Влайков.


Завършват Сливница - Калотина до края на 2021 годинаЗавършват Сливница - Калотина до края на 2021 година

Тагове: ЗавършватСливницаКалотина2021граница

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

" "
facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

" "