www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

ZF представи външна въздушна възглавница

24.07.2019 | Авто новини: Катастрофи » Безопасност | Автор: Jordan Lukanov | 2217 прочитания
A+ | A-

ZF представи външна въздушна възглавница

Досега въздушните възглавници за безопасност, поставяни извън автомобила, се използваха само за защита на пешеходци. Пионер през 2012 г. стана Volvo V40, а след няколко години беше последван от Land Rover Discovery Sport.

След това такава система се появи в моделите Subaru Impreza за японския пазар. Тази технология включва появята на въздушна възглавница при нужда след повдигане на капака и предпазва от удар в предното стъкло.

Сега ZF реализира съвсем друга "хрумка": новата система Proactive Side Impact Protection е призвана да защитава автомобила при страничен сблъсък. Такива въздушни възглавници са поставени под праговете на купето и се отварят миг преди удара.

Куполът с обем 280-400 литра (в зависимост от размера на самата машина) се надува до нивото на бронята примерно за 150 милисекунди и закрива цялото пространство между колелата. Теоретично такава въздушна възглавница може да се постави и на други места (например, под бронята), но най-голяма ефективност тя е показала именно при защита от страничен удар.

За разлика от възглавниците за безопасност в салона, такъв еърбег е направен от по-як материал и за неговото отваряне са нужни по-мощни пиропатрони. Но от ZF казват, че това не е основен проблем при тази разработка. Повече от седем години са отишли за създаването на специални високочувствителни датчици и система за управление, която може навреме да разпознава приближаващия автомобил и същевременно да изключи лъжливо сработване, когато той все пак успее да спре на няколко сантиметра от борда.


ZF представи външна въздушна възглавницаZF представи външна въздушна възглавница

Тагове: ZFпредставивъншнавъздушнавъзглавницабезопасност

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ