www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Идва революция в аеродинамиката във Формула 1

17.07.2019 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 4066 прочитания
A+ | A-

За сезон 2021 колите във Формула 1 ще получат съвсем нов аеродинамичен пакет, който ще използва т.нар. „граунд ефект”, т.е притискащата сила ще се създава по съвсем нов начин. Заради акцента върху крилата в последните десетилетия, преследването на автомобилите на малко разстояние във Формула 1 много трудно.

Но „граун ефектът” използва затварянето на пространството под пода на колата, промяната на налягането и скоростта на въздушните потоци чрез т.нар. „тунели на Вентури”, които дават огромно сцепление.

Тази концепция се появява за първи път във Формула 1 в края на 70-те години, благодарение на Lotus, но е забранена през 1983, тъй като скоростите в завоите стават опасно високи.

Никола Томбазис, който е начело на комисията за едноместни автомобили на ФИА потвърди, че „граунд ефектът” ще бъде допълнен и от дифузьор, за още по-добро притискане.

Когато притискането се осигурява по този начин, аеродинамиката на предната кола няма негативно влияние върху автомобила отзад и това позволява много по-оспорвани битки на пистата. За да се постигне този ефект ще се използва и като цяло по-семпъл аеродинамичен пакет.

Според последните изследвания, сегашните коли във Формула 1 губят около 45% от аеродинамичното си притискане, когато са на две дължини зад друг автомобил. Симулациите показват, че по новите правила загубите на притискане ще са между 5 и 10 процента.Тагове: формула 1граунд ефектпромени в правилатасезон 2021 аеродинамикаНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ