www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Макрон и Абе ще обсъждат съюза Renault-Nissan

20.06.2019 | Авто новини: Автоновини » Последни | Автор: Georgi Ivanov | 1425 прочитания
A+ | A-

Президентът на Франция Еманюел Макрон и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще обсъждат състоянието на съюза Renault-Nissan, официално обяви Елисейският дворец преди срещата между двамата другата седмица.

Франция е най-големият акционер в Renault с 15%, а Renault притежава 43,4% в Nissan, като отношенията между двете компании са много обтегнати от миналата година, когато беше арестуван бившият шеф на алианса Карлос Гон, който чака процес в Токио по няколко обвинения за финансови машинации и укриване на доходи.

„Тази среща ще е възможност за президента да потвърди поддръжката на Франция за съюза Renault-Nissan, която беше потвърдена и демонстрирана при последните преговори с FIAT”, обяви говорител на президента.

При провалените преговори за сливане с FCA Франция зае позицията на Nissan срещу сделката, като държавата поиска гаранции за работни места и производствени мощности в страната. А от Nissan обявиха, че представителите на японския гигант в борда на директорите на Renault ще гласуват с въздържал се за официалния старт на преговорите, до който така и не се стигна.

В Nissan се противопоставят на планираното сливане с Renault, като освен това японците искат и намаляване на дела на френската компания в японския автомобилен производител, но това едва ли ще се случи, прогнозира френският финансов министър Бруно ле Мер.

Говорител на Макрон също така поясни, че президентът и Абе няма да обсъждат провалените преговори с FCA, като още не се знае дали двамата ще обсъждат и възможността Франция да намали дела си в Renaualt. Ле Мер вече повдигна въпрос за намаляването на дела на Франция в Renault, за да може да се улеснят партньорските отношения с Nissan.Тагове: renaultnissanренонисанрено-нисанбруно ле мерфранциясъюзпреговориfcaфиатеманюел макроншиндзо абефранцияяпонияНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ