www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Другите трудно ще догонят Tesla

30.05.2019 | Авто новини: Авто пазар » Световен опит | Автор: Georgi Ivanov | 2759 прочитания
A+ | A-

Изследователите на пазара на електромобили в Щатите очакват, че той ще продължи да се развива, но имат притеснения за това, че повечето марки ще имат проблеми да печелят от новите си екологични модели. Прогнозата е на компанията HIS Markit, като предвижда нарастването на пазара на електрифицирани автомобили, включително и хибриди до 1,28 милиона броя до 2026 година.

Очаква се, че на американския пазар ще излязат 130 такива модела от 43 марки, като става въпрос за електромобили, меки хибриди или plug-in хибриди.

Но две трети от тези продажби ще са за марките в Топ 10, където се очаква да продължи доминацията на лидера в сегмента Tesla. Прогнозите са, че компанията на Илън Мъск ще държи над една четвърт от тези продажби, обясни анализатора на автомобилния пазар в HIS Стефани Бринли.

Това означава, че останалите марки ще се борят за около общо под 400 000 продажби или за почти по 12 000 коли на бранд.

„В най-близко бъдеще конкуренцията при електромобилите ще стане изключително оспорвана – заяви Бринли пред агенция Reuters. – По-богатият избор и по-достъпните цени ще доведат до ръст на продажбите, но вече ставаме свидетели на това, че лансирането на нови модели надхвърля интереса на купувачите към колите с този тип задвижване.”

В HIS Markit очакват бърз ръст специално и на пазара за електромобили. Но процентно това не е толкова впечатляващо.

През 2026 година се очаква 48 марки на пазара в Щатите да реализират 16,8 милиона нови коли (включително и електромобилите), като електрическите коли и хибридите ще заемат около 7,6 процента от продажбите. За сравнение, през 2018 този процент беше едва 1,2.

За миналата година Tesla се нареди на 20-о място по продажби в Щатите. Но сега при електромобилите влизат и големите играчи: Volkswagen, Daimler, General Motors и Ford.

Миналата година Tesla достави 240 000 електромобила, а тази година очаква между 360 000 и 400 000 продажби. За 2026 се очаква, че Tesla ще остане на върха при електромобилите, въпреки силната конкуренция. Но за първите 9 години като компания, която се търгува на борсата, Tesla все още не може да стигне до печалбата, като за първото тримесечие на тази година загубите на компанията достигнаха над 700 милиона долара, а продажбите на коли – 63 000 бройки.

Световната автомобилна индустрия планира да вложи 300 милиарда долара в развитието на електромобилите и батериите в рамките на следващото десетилетие, като по-голямата част от тези пари ще отидат в Китай. Там се очаква през 2025 година продажбите на електромобили и plug-in хибриди да надхвърлят бройката от 5 милиона коли или до 20% от общия пазар.Тагове: пазар на електромобилисащтеслаteslaпродажбипрогнозиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ