www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Индекс за безопасно шофиране вече и при камиони и автобуси

21.05.2019 | Авто новини: Катастрофи » Акции | Автор: Jordan Lukanov | 2255 прочитания
A+ | A-

Индекс за безопасно шофиране вече и при камиони и автобуси

Официално започна второто издание на доброволното допитване Safe Drive Index / Индекс за безопасно шофиране - първото по рода си изследване, което изчислява валиден национален индекс на рисковете в поведението на шофьорите в България. Това стана ясно на специално събитие, което събра организаторитe, екипа, партньорите и представители на медиите за представяне на тазгодишния проект.

Сред официалните гости на събитието бяха зам. министърът на транспорта Ангел Попов, председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова, зам. изпълнителният директор на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Дамян Войновски, началникът на отдел “Пътна полиция” в МВР Росен Рапчев и др. Индексът представлява обобщена самооценка на поведението и реакциите на шофьорите на пътя в рутинни и рискови ситуации, представителна за българските шофьори на възраст между 18 и 75 г. на национално ниво.


Индекс за безопасно шофиране вече и при камиони и автобуси

През 2018 г. в анкетата се тестваха едва 45 797 човека при над два милиона активни водачи в България. През 2019 г. данните за изследването ще бъдат събирани изцяло онлайн и всички желаещи шофьори могат да се включат, попълвайки въпросника (достъпен на сайта на проекта www.sdindex.bg).

Тази година допитването има и нови елементи, най-важният от които е специален модул за изследване на рисковете сред водачите на камиони и автобуси – необходимост, идентифицирана в миналогодишното издание на проучването. Актуализиран е и въпросникът, адресиран към водачите на леки и лекотоварни автомобили.


Индекс за безопасно шофиране вече и при камиони и автобуси

През 2018 година индексът показа, че превишаването на позволената скорост, определяно като “неволно”, бе най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори на леки и лекотоварни автомобили 71% от запитаните 1000 водачи тогава отговориха, че това им се е случило поне веднъж за последните 12 месеца. Резултатите показаха също, че българските шофьори смятат, че те самите избягват рисковете по пътищата, но търсят отговорност от останалите участници в движението.


Индекс за безопасно шофиране вече и при камиони и автобуси

Българският шофьор е категоричен в мнението си, че шофира безопасно – стойността на индекса за 2018 г. на национално ниво е 89.6 и е близка до максимума на скалата – това е основният извод от изследването. Водачите с индекс за безопасно шофиране под 74 (214 хил. души, 9% от всички активни водачи) са с високорисково поведение и следователно с най-голям риск да попаднат в тежко пътно-транспортно произшествие. Това се дължи на факта, че те допускат и трите основни грешки, характерни за българските шофьори – агресивно шофиране, ниска концентрация и пренебрегване на ограниченията за скорост.


Индекс за безопасно шофиране вече и при камиони и автобуси

Тагове: Индексбезопасностбезопасно шофиранекамиониавтобуси

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ