www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

TRUCK EXPO 2019: Обществените и товарните превози в България „позеленяват“

10.05.2019 | Авто новини: Автоновини » Камиони и автобуси | Автор: Jordan Lukanov | 3930 прочитания
A+ | A-

TRUCK EXPO 2019: Обществените и товарните превози в България „позеленяват“

Транспортът генерира 23% от емисиите на парникови газове в света, причинени от изгарянето на изкопаеми горива. От общите емисии на парникови газове делът му е още по-голям – 75 на сто.

На този фон статистиката, че все още над 90% от всички автомобилни превози зависят от петрола, буди недоумение. Още повече, че резултатът е видим - мръсен въздух, с всички последици за околната среда и здравето на хората.

Проблемът с качеството на въздуха в градовете в България, а и в други държави, е хроничен, но все повече се сблъскваме и с хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за неговото решаване. Но в битката срещу замърсяването с прах и азотни оксиди в жилищните райони, се появи неочакван съюзник и то от страна, която трайно бе нарочена за „най-големия замърсител“.

Автомобилната индустрия впрегна зелените технологии в обществения и товарния транспорт, като започна видима промяна на транспортната структура и ефективното използване на ресурсите. Промяната на транспортните ни навици е бавен процес, който изисква ново поведение, инвестиции и инфраструктура. Мислили ли сте, че в София ще говорим за здравословен избор на пътуване?

Вече 5 месеца 20 електрически автобуса YUTONG E12 се движат по линии на Столичния градски транспорт. Може би качвайки се в тях все още не си даваме сметка колко са тихи и изцяло без вредни емисии. Друг важен момент при електрическите возила е пробегът, който е особено критичен, когато говорим за обществен транспорт.

Тези автобуси се движат с 12 L-Ion батерии, чийто капацитет е 324 Kwh. и изминават над 300 км. с едно зареждане. Не е изненадващо, че получиха наградата за най-екологичен модел на Световното автобусно изложение в Кортрейк, Белгия през 2017 година.

При реална експлоатация на електробусите в София и амплитуда на температурата от (-20) до (+25), Е12 отчитат среден разход от 99 Kwh. Това означава, че могат да изминат 100 км за 16 лева.

За същото разстояние един конвенционален автобус има разход от около 80 лв. Едва ли можете да разгледате технологиите и оборудването на тези автобуси, пътувайки по улиците на София, но можете да го направите в детайли на изложението за тежкотоварни автомобили TRUCK EXPO 2019 - от 6 до 8 юни на Летище „Лесново“.

TRUCK EXPO е на-голямото събитие за тежкотоварната автомобилна индустрия в България и тази година ще покаже впечатляващи модели камиони, като газовия влекач на SCANIA CNG G410, който намалява емисиите на CO2 и други емисии с 15% и има голям потенциал на горивна ефективност, с динамични характеристики, еквивалентни на 13-литров дизелов двигател. Камионите с конвенционално задвижване не отстъпват в надпреварата за икономични и чисти превози.

DAF XF 530 FT SSC ще покаже горивна система „Common rail” и турбокомпресор със променлива геометрия, както и система за активна каталитична редукция на изгорелите газове, с които покрива и надхвърля актуалните Евро-норми. Впечатляват моделите, технологиите и оборудването, с които ще се представят на изложението и на FORD TRUCKS, ISUZU, IVECO, MAN, MERCEDES-BENZ, OTOKAR, RENAULT TRUCKS, VOLVO TRUCKS, MAHINDRA, както и водещи марки лекотоварни автомобили, производителите на ремаркета и полуремаркета, фирми за сервизно оборудване, резервни части, гуми, масла, финансови инструменти и услуги, вериги бензиностанции, застрахователни компании. Организатор на TRUCK EXPO 2019 e Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), която обединява 44 компании, представляващи 66 производители на моторни превозни средства.


TRUCK EXPO 2019: Обществените и товарните превози в България „позеленяват“

Тагове: TRUCK EXPO 2019обществентоварнипревозБългарияпозеленяват

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ