www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Гран при на Бразилия се връща в Рио

09.05.2019 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 5258 прочитания
A+ | A-

Новият президент на Бразилия Жаир Болсонаро обяви вчера пред медиите, че от 2020 година стартът от Формула 1 в страната ще се провежда в Рио де Жанейро, където се строи нова писта.

Сега домакин на състезанието е пистата „Интерлагос” в Сао Пауло, а новото трасе в Рио ще носи името на легендарния бразилски пилот Айртон Сена.

Според Болсонаро, новата писта ще е в региона Деодоро в западната част на града и ще бъде построена за 6 или 7 месеца след началото на строителните работи, които трябва да започнат веднага, за да е готово трасето преди края на годината.

Досега нямаше никаква индикация от страна на ФОМ или организаторите на Гран при на Бразилия, че състезанието може да бъде преместено извън Сао Пауло.

Състезанието в Сао Пауло е с неясно бъдеще заради спирането на държавното и обществено финансиране на Гран при на Бразилия, а Болсонаро обяви, че новото трасе в Рио ще се строи изцяло с частни капитали.

Той обясни, че вече има подписан договор за строежа с губернатора на Рио Уилсон Уицел и кмета на града Марсело Кривела.

Предишната писта в Рио, където се провеждаха състезания от Формула 1 от края на 70-те до края на 80-те години – „Жакарепагуа”, беше разрушена заради изграждането на обекти за Олимпиадата през 2016 година.

Вече се знае, че новата писта ще е изградена на терен, който досега е бил притежание на бразилската армия, но е дарен за трасето и ще е по дизайн на Херман Тилке. Бразилците имат амбиции там да провеждат и състезание от MotoGP.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ