www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Амстердам спира замърсяващите возила от 2030 година

03.05.2019 | Авто новини: Автоновини » Елмобили и хибриди | Автор: Georgi Ivanov | 1956 прочитания
A+ | A-

От 2030 година Амстердам спира достъпа на бензинови и дизелови автомобили и мотоциклети, като решението е стъпка в посока изчистване на въздуха над холандската столица, а решението е на градския съвет.

„Замърсяването на въздуха е тихият убиец и представлява една от най-големите опасности за здравето на хората в Амстердам”, заяви съветникът, отговарящ за транспорта в града Шарън Дийскма.

Въпреки масовото използване на велосипеди от холандците, замърсяването на въздуха в страната надхвърля ограниченията, заложени в последните европейски правила, като основната причина е сериозният трафик в Амстердам и Ротердам.

Според холандското здравно министерство актуалните нива на замърсявания на въздуха могат да доведат до заболявания на дихателните пътища, които средно скъсяват човешкия живот с над 1 година.

Кметството в Амстердам планира до края на следващото десетилетие да замени бензиновите и дизелови автомобили в града с техни алтернативи, които не отделят вредни емисии – електромобили или коли, задвижвани от водород.

Първите ограничения влизат в сила от 2020 година, като общината ще забрани достъпа до града на дизели, произведени преди 2005 година и след това кръгът на забранените возила постепенно ще се увеличава.

От градската управа допълниха, че ще разчитат и на допълнителни субсидии и разрешения за паркиране, за да могат жителите на Амстердам по-бързо да преминат на по-екологични возила.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

" "
facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

" "
" "