www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Сена: Незабравимата легенда на Формула 1

01.05.2019 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 2326 прочитания
A+ | A-

Днес се навършват 25 години от смъртта на Айртон Сена, бразилецът е смятан за най-талантливия пилот, появявал се във Формула 1, въпреки че никога не е бил най-успешният. Рекордите му отдавна са подобрени, но въпреки всичко той остава изключително популярен, а милиони негови фенове никога не са го гледали наживо или дори не са го гледали по телевизията, когато той се състезаваше.

Днес, Сена е една от легендите на Формула 1, идол за много пилоти, които е успял да вдъхнови с таланта си, сред тя е и настоящият световен шампион Люис Хамилтън, който никога не е криел, че мечтата му е била да задмине или поне изравни постиженията на великия бразилец.

За щастие, 10-годишната кариера на Сена във Формула 1, ни остави много истории за него и с негово участие, които си припомняме през годините и чрез които по-лесно можем да преценим нивото на днешните звезди на спорта.

Естествено, в дни като днешния, когато си спомняме за Айртон, както вчера за Роланд Ратценбергер, е добре да не забравяме, че като всички нас и той имаше тъмна страна. Умишлената катастрофа с Ален Прост в Япония през 1990 година, блокирането на развитието на кариерата на Дерек Уоруик, скандалните му раздели с Toleman и Lotus. Но приживе Сена винаги е твърдял, че в това няма нищо лично, просто е било необходимо за развитието на неговата кариера.

Много е трудно да се обясни как един пилот става легенда. Мнозина и до днес оспорват този статут на най-успешния пилот във Формула 1 Михаел Шумахер. Също много хора са на мнение, че Сена е сред легендите на спорта, като Фанджо, Лауда, Прост, Фитипалди... Но дали някой може да оспори твърдението, че и Жил Вилньов е легенда, при това не само на Ferrari? Естествено, че не.

Затова и днес отново си спомняме за Сена, за таланта му, за амбицията му и за битките, които води и на които имахме щастието да сме свидетели.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ